Произвођачи пелета најавили обуставу производње: На то смо принуђени :: Semberija INFO ::

 

Произвођачи пелета најавили обуставу производње: На то смо принуђени


САРАЈЕВО - Произвођачи пелета из Федерације БиХ данас су одржали састанак, који је веза за ограничење цијена пелета. Имамо јако кратак рок да искористимо до краја године да спасимо наше тржиште, рекао је предсједник Асоцијације произвођача пелета БиХ Горан Ивановић.

Они су одлучили казати да је тржиште у потпуности снабдјевено и да имају проблеме са производњом пелета јер је на снази забрана извоза пелета.

Том приликом, медијима се обратио  Ивановић који је изјавио да уколико на њихов апел који упућују властима свих нивоа у БиХ у наредних десет дана не усвоји, већина произвођача ће обуставити производњу. 

Довољно залиха

"На то смо принуђени. Желимо обавјестити јавност да пелета има довољно и већ се производе залихе. Гледали смо да се наше тржиште снабдије, а за остало не знамо. Потребно је да се што хитније дозволи да се извози пелет. Имамо јако кратак рок да искоритимо до краја године да спасимо наше тржиште", рекао је Ивановић.

Произвођачи истичу да, када је у питању федерални ниво, кажу да су прије 15 дана имали састанак са ресорним министирма и они су разумјели њихове проблеме, али су одлуке биле супротне на њихово изненађење.

Мета на чело

Произовођач пелета из Бугојна, Алмир Идризовић изјавио је да Влада фиксирала цијене. 

"Дошло је до нешташице сировине и дошло је до веће цијене пелета. Сматрамо то великим пропустом и да колеге које призводе пелет ће морати наћи модус да преживе. Мислим да у овом моменту и произвођачи и грађани много губе јер га идуће године неће имати ко производити. Цијене пелета су много скупе и неиздрживе за грађане. То нису наше цијене пелета. Влада није имала слуха да нас схвате" рекао је Идризовић, преноси "Аваз".

Додао је да је произвођачима стављена мета на чело и своју су одговорност пребацили на произвођаче пелета.


Независне новине