Стрмоглав пад долара тек зрно наде за БиХ :: Semberija INFO ::

 

Стрмоглав пад долара тек зрно наде за БиХ


​- То што је доларски индекс прошле седмице забиљежио најгору недјељу у посљедњих скоро двије и по године, с падом од чак четири одсто, представља тек зрно наде за бх. грађане и привреду, сматрају аналитичари.

Судећи према њиховим ријечима, по овом се јутру дан ипак не познаје, а да су у праву, свједочи и податак да се долар, у односу на конкурентске валуте, јуче благо опоравио. Ипак, охрабрујуће је да је, напокон, евро поново надјачао долар (један евро јуче је био вриједан колико и 1,03 америчка долара).

У сваком случају, према ријечима стручњака, упитно је како ће долар котирати у будућности, али би наставак његовог пада донио неколико позитивних трендова у БиХ.

Једино што би у први мах требало да осјетимо јесте то што се очекује да ће гориво на бензинским пумпама у Српској појефтинити наредних дана.

Јовица Вучковић, предсједавајући Групације за промет нафтом и нафтним дериватима Привредне коморе Републике Српске, прецизирао је да је узрок таквог тренда пад долара.

"Међутим, цијена барела је у константном расту, али очекујемо да би гориво требало да појефтини за три до четири фенинга у наредних неколико дана", рекао је Вучковић за "Независне новине".

Економиста Адмир Чавалић каже да је још рано прогнозирати даље трендове када је ријеч о односу долара и евра.

"Генерално, с позиције БиХ, пад долара чини наш увоз, изражен у тој валути, доста јефтинијим, гдје посебно мислим на нафту и нафтне деривате. Наравно да би нам погодовало да се настави са овом тенденцијом", навео је Чавалић за "Независне новине".

Берислав Кутле, директор Удружења банака БиХ, каже да новонастала ситуација неће утицати на БиХ, осим што нам је, условно речено, индиректно боље, јер је наша валута везана за евро, а што је та валута јача, јача је и марка на извозном тржишту.

"Индиректно, нама одговара слабији долар у односу на евро, јер нам је фиксно повезана марка са евром", навео је Кутле за "Независне новине".

Горан Рачић, предсједник Подручне привредне коморе Бањалука, каже да пад долара представља добру вијест.

"Колико ће то да опстане, колико ће дуго трајати, то је питање. Сва ова ситуација у вези са дешавањима у Украјини даје дозу неизвјесности, тако да је врло тешко давати било какве прогнозе. Цијене енергената су на веома високом нивоу, питање је колико ће ови процеси трајати. Инфлација је резултат глобалних промјена, можемо се надати да ће се она зауставити, али да ће почети да се смањује, тешко је очекивати", навео је Рачић за "Независне новине".

Тешко је, истовремено, и дати прогнозе о кретањима вриједности долара у наредном периоду. Он се, истина, благо опоравио јуче према конкурентским валутама након што је члан Борда гувернера Федералних резерви Кристофер Волер изјавио да централна банка САД неће ублажити битку против инфлације, што је навело дио инвеститора да процијене да је нагла распродаја прошле недјеље вјероватно била претјерана.

Наиме, доларски индекс, који је прошле недјеље забиљежио најгору седмицу у посљедњих скоро двије и по године с падом од чак четири одсто, порастао је јуче ујутру на азијском трговању према корпи водећих ривала за 0,234 одсто.

Волер је у недјељу изјавио да је прошлонедјељни показатељ о инфлацији "само један од података" које треба пратити и да ће бити потребно још много сличних података да би се убједљиво потврдило да инфлација успорава.
 
(Независне)