Обавјештење осигураницима o комплетирању документације за остваривање права на пензију у 2023. години :: Semberija INFO ::

 

Обавјештење осигураницима o комплетирању документације за остваривање права на пензију у 2023. години


Услови под којима осигураник мушкарац или жена, у 2023. години, сходно Закону о пензијском и инвалидском осигурању, може остварити право  на старосну пензију су:
 
ЖенаМушкарац
навршених 65 година живота и 15 година стажа осигурањанавршених 65 година живота и 15 година стажа осигурања
навршених 59 година и 4 мјесеца живота и 40 година пензијског стажанавршених 59 година и 4 мјесеца живота и 40 година пензијског стажа.
навршених 57 година и 4 мјесеца живота и 35 година стажа осигурања----
 

Услов у погледу навршених година живота повећава се постепено, за четири мјесеца, још на почетку 2024. и 2025. године, када се у потпуности навршава услов од  60 година живота и 40 година пензијког стажа за мушкарца и жену, као  и  услов,само за жену осигураника од навршених  58  година живота и 35 година стажа осигурања.
 
С циљем ефикаснијег рјешавања захтјева за остваривање права на пензију Фонд ПИО Републике Српске позива све осигуранике који ће у току 2023. године навршити услове за стицање права на старосну пензију да се обрате у пословницу Фонда ПИО, према мјесту свог пребивалишта, ради комплетирања документације и урећење података потребних за  поступак рјешавања о праву на пензију.
 
Осигураници се позивају с циљем  прикупљања недостајуће документације и података у Матичној евиденцији осигураника, како би  поступање Фонда ПИО, након подношења захтјева  осигураника за остваривање права на пензију, било што ефикасније. Осигураницима се приликом доласка у пословницу Фонда препоручује да понесу расположиву документацију као што су: радне књижице или фотокопије радних књижица, доказ о стажу осигурања са увећаним трајањем (бенефицирани радни стаж), потврду стажа из других држава, ако је претходно прибављена, и друге доказе о стажу ако их осигураник посједује.
 
Фонд посебно апелује на  осигуранике који имају навршеног стажа осигурања ван Републике Српске, у другим државама и Федерацији БиХ, да се одазову на позив Фонда ПИО  и да, ако то до сада нису учинили, поднесу захтјев за потврду стажа из иностранства путем Фонда и  прије самог подношења захтјева за пензију, с обзиром да се  за тај документ, без којег се не може доносити  коначно рјешење о остваривању права, из појединих држава потражује и чека дужи временски период, од више мјесеци, па  чак и година, на што Фонд ПИО Републике Српске не може битно утицати. Благовремено прибављањем  потврде стажа осигурања из иностранства  поступак одлучивања о праву на пензију се знатно скраћује.
 
Одзивом осигураника  на позив  Фонда за комплетирана документација и уређења података из Матичне евиденције стичу се услови да  Филијале Фонда ПИО, као првостепени органи одлучивања о праву, рјешења о остваривању права доносе у  максимално кратком  року  од  седам до 15 дана, што је  знатно мање од законом прописаног рока, од два мјесеца.
 

ФОНД ПИО РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ