Власт на нивоу БиХ без трајне гаранције :: Semberija INFO ::

 

Власт на нивоу БиХ без трајне гаранције


БАЊАЛУКА, САРАЈЕВО - Стављањем потписа на споразум о принципима за формирање власти на заједничком нивоу СНСД, ХДЗ БиХ и партије “осморке” су дале наговјештај да би та екипа за четири године мандата могла да уради много више него што су све претходне власти урадиле у протекле двије деценије. Ствар је, тврде познаваоци прилика, у томе да нико не одступи од оног што је потписано. А да ли ће сви поштовати договор то, тврде, нико не може да гарантује.


Милорад Додик, Драган Човић и Нермин Никшић у четвртак су у Сарајеву потписали споразум који садржи смјернице, начела и циљеве у извршној и законодавној власти на нивоу БиХ до 2026. године. Заузет је, како се могло чути и прије потписивања, став да ће поштовање уставне позиције БиХ, рад на пројектима те стављање у други план првенствено крупних политичких питања о којима Република Српска и ФБиХ имају потпуно другачији став, бити основ на којем ће у овом мандату функционисати партнери у власти.

Аналитичари, као и бројни политичари, сагласни су да први пут свједочимо да се овако брзо улази у процес формирања власти на заједничком нивоу те да то, с правом, улива наду да ће наредне године проћи без подизања националних тензија и распиривања мржње.

Политички аналитичар Жарко Папић каже да је реално очекивати промјене у БиХ и коначно другачији развој ситуације.

- Први пут је коалиција на нивоу БиХ створена на основу програма који је и усаглашен. СНСД, ХДЗ и “осморка” имају своје озбиљне разлоге за улазак у ту коалицију. Сви некако очекују блокаде ХДЗ-а БиХ и СНСД-а, а заборављамо блокаде које је СДА већ најавила. Опозиција у оба ентитета сада ће покушати да блокира неке ствари тамо гдје може. Дакле, мислим да је добро почело, а вјероватно је кључан приступ да се рјешавају оне ствари о којима је могуће постићи договор. Остављају се по страни идеолошке теме које су до сада служиле и једној и другој и трећој партији, мислим на СДА као трећој, за одржавање некаквих тензија - рекао је Папић.

Међутим, сматра да ништа неће ићи глатко.

- У свим тим партијама постоје старе снаге које ће се мало теже мирити са тим неким компромисним рјешењима - нагласио је Папић за “Глас”.

Важна ставка у цијелој причи је да са све три стране стижу широке коалиције са великим бројем странака.

- Унутар “осморке” има идеолошких разлика, али није то толико јако да може да угрози опште јединствено. И у Хрватском народном сабору биће отпора, али умиривање тензија и окрет позитивним промјенама релаксираће политичке односе и у том корпусу те обновити плурализам, што није лоше. Слично је и са коалицијом око СНСД-а. Мислим да је почетак добар, нема гаранција да ће све идеално ићи, али навијајмо за њих. Уосталом, нада посљедња умире - истакао је Папић, који је и директор Иницијативе за бољу и хуманију инклузију из Сарајева.

Сличан став дијели и политички аналитичар Радомир Нешковић. Наглашава да ће, уколико партнери остану досљедни ономе што су потписали, добро стање и потрајати.

- Речено је да ће одређене ствари о којима нема сагласности оставити по страни, односно договарати се о онима о којима она постоји. То је, прије свега, пут БиХ у ЕУ. Јединствен је почетак. Свако треба да се држи својих надлежности. То је рационалан метод - истакао је Нешковић за “Глас”.

СДА

Постоје и оцјене да се, из свега што је до сада виђено, да закључити да је СДА била кључни реметилачки фактор те да је добар дио блокада заправо посљедица њиховог дјеловања. Управо, како истичу, чињеница да СДА не учествује у преговорима даје вјетар у леђа процесу, који би, када је ријеч о формирању новог сазива Савјета министара БиХ, могао да буде завршен до краја године, што је ријетко виђено у постратном периоду.


Глас Српске