Најразорнија олуја у САД: Људи умиру, пљачкају се бензинске и продавнице :: Semberija INFO ::

 

Најразорнија олуја у САД: Људи умиру, пљачкају се бензинске и продавнице


Најмање 52 људи умрло је широм САД због зимског невремена које је пустошило широм земље током божићног викенда, јавља АБЦнеwс.

Највише смртних случајева је у држави Њујорк, гдје је 30 људи умрло након велике сњежне олује с ефектом језера.

Двадесет пет смртних случајева у Њујорку је у округу Ери, који укључује и град Бафало, рекао је у понедјељак Марк Полонкарц, извршни директор округа Ери. Град Бафало је и даље непроходан.

Полонкарз је рекао да се предвиђа још снијега.


Полонкарз је такође рекао да полиција истражује раштркане извјештаје о пљачкама у Бафалу.

"Срце ми је сломљено због смрти, потпуно сам схрван што видим толико мртвих. А онда сазнати да се у нашој заједници одвија пљачка у исто вријеме док извлачимо тијела је једноставно ужасно ", рекао је Полонкарц.

Данијел Неверт, повјереник Државне службе за домовинску сигурност и хитне случајеве, рекао је да више од десетак бензинских пумпи у округу није радило "јер је опљачкана, а опрема унутар њих учињена неучинковитом и стога пумпе за пуњење горива су неучинковите."

Невет је рекао да је пљачка отежавала возила хитне помоћи да сипају гориво.

"Ово је за нас драстична импликација с којом се сада морамо суочити како бисмо пронашли алтернативне изворе горива", рекао је Неверт.

Полонцарц је рекао да су 12.473 корисника комуналних услуга у цијелом округу остала без струје у понедјељак и упозорио је да неки можда неће имати струје до уторка због "озбиљне природе оштећења трафостанице".
Рекао је да је струја враћена за око 13.000 потрошача током ноћи.

Додао је да су стотине аутомобила остављене напуштене на саобраћајницама широм жупаније, укључујући камионе с приколицом и аутобусе.

"Аутомобили су посвуда на цестама који показују погрешан смјер. Углавном су у снијегу и треба их ископати и одвући", рекао је Полонцарц.

"Ово ће ући у историју као најразорнија олуја у Бафалу", рекао је Хохул током божићне јутарње конференције за новинаре.

Полонцарц је у понедјељак рекао да је број смртних случајева сада надмашио мећаву из 1977.
Бафало је покренуо забрану путовања како су наступиле мећаве.

"Не могу процијенити колико су увјети још увијек опасни", рекао је Хохул у недјељу, позивајући људе да се клоне путева на Божић.

Ова олуја означила је први пут у историји да ватрогасна служба Буфала није могла одговорити ни на један позив, рекли су званичници.

Позвани су припадници Националне гарде.

Стотине људи је спашено из аутомобила, рекао је Хохул, додајући да "још увијек имамо људе које треба спасити".
Аеродром Бафало биће затворен до уторка.

Смртни случајеви узроковани временским приликама забиљежени су и у Охиу, Вермонту, Колораду, Висконсину, Канзасу, Мисурију и Кентуцкију, наводи Тхе Ассоциатед Пресс.

(Независне)