Цијене гаса у Европи рекордно ниске, а у БиХ плин постао луксуз :: Semberija INFO ::

 

Цијене гаса у Европи рекордно ниске, а у БиХ плин постао луксуз


 Цијене природног плина спустиле су се у Европи на најнижи ниво од љета 2021. године, одражавајући слабију потражњу због благе зиме и пуних складишта.

Велепродајна цијена плина, мјерена референтним терминским уговором на холандској платформи ТТФ, спустила се испод 50 еура по мегават сату први пут од августа 2021. године.
 
Послијеподне мегават сатом се трговало по 49,29 еура, позивајући се на агенцију дпа. На крају августа прошле године премашила је 300 еура због кризе у снабдијевању руским плином.
 
Европске владе пожуриле су напунити складишта пред зиму, позивајући грађане на штедњу. Бројне компаније обуставиле су производњу како би смањиле потрошњу, а и потражња за гријањем била је пригушена, захваљујући благој зими, па су се залихе задржале на високом нивоу.
 
Почетком јануара ове године плин у ФБиХ је појефтинио за нешто мање од 10 посто, иако су прогнозирана знатно већа појефтињења управо због ситуације са гасом у цијелом свијету. Тако цијена плина у ФБиХ по метру кубном тренутно износи 1.25 КМ, док у Европи цијена гаса по метру кубном јесте 1.02 КМ.
 
Дакле, цијена гаса у ФБиХ у односу на цијене у ЕУ по метру кубном је скупља за више од 0.20 КМ или за 25 посто.

(Клиx)