Сунак позива на слање авиона Украјини, САД упозоравају Кину због Русије :: Semberija INFO ::

 

Сунак позива на слање авиона Украјини, САД упозоравају Кину због Русије


МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини ушао је у 361. дан. Минхенском конференцијом о безбједности преовлађују планови о још већој војној и финансијској помоћи Украjини. Ентони Блинкен упозорио је Кину да не шаље оружје Русији, јер ће бити посљедица, Риши Сунак изјавио је да је Лондон "спреман да подржи све савезнике уколико могу сада да пошаљу борбене авионе Украјини".

Блинкен упозорио Кину да не шаље оружје Русији, јер ће бити посљедица

Државни секретар САД Ентони Блинкен упозорио је директора Канцеларије за спољне послове Комунистичке партије Кине Ванг Јија на последице,  уколико Пекинг пружи материјалну подршку Русији у нападу на Украјину.

Блинкен је казао да је Вашингтон забринут да Пекинг разматра слање оружја Москви.

-Постоје разни типови смртоносне помоћи о којој, ако ништа друго, бар размишљају да пошаљу, у шта улази оружје -  рекао је Блинкен.

Он је нагласио да ће Вашингтон ускоро објавити више детаља о томе.

Њих двојица су се састали на непознатој локацији, на маргинама Минхенске безбедносне конференције, неколико часова након што је Ванг критиковао Вашингтон да је "хистеричан" у актуелном спору око америчког обарања кинеског балона изнад САД, пренео је Ројтерс.

Ванг је рекао Блинкену да САД морају да се "суоче и исправе штету" у билатералним односима "изазваном неселективном употребом силе", истакли су из кинеског министарства спољних послова.

Сунак: Британија спремна да подржи савезнике да сада пошаљу авионе Украјини

Премијер Велике Британије Риши Сунак изјавио је да је Лондон "спреман да подржи све савезнике уколико могу сада да пошаљу борбене авионе Украјини".

Говорећи на Минхенској безбjедносној конференцији, Сунак је рекао да је Британија спремна да преводи обуку украјинских пилота и поновио позив савезницима да удвостручне подршку, пренио је "Скај њуз".

Раније єе Сунак је казао да "апсолутно разумно" да НАТО пошаље далекометно оружје Украјини, како би могла да "спроведе контраофанзиву којом ће истєерати Русију са украјинске територије".

Када су новинари упитали Сунака да ли ће Британија послати оружја која би циљала Крим, он је рекао да НАТО мора да помогне Украјини да оствари одлучну предност на бојном пољу тенковима, у ваздуху, артиљеријом и дугометним оружјем.

Антонов: САД оптужбама на рачун Русије покушавају да оправдају своје злочине

Руски амбасадор у САД Анатолиј Антонов рекао је данас да Вашингтон покушава да оправда сопствене акције за подстицање украјинске кризе, оптужбама за наводне злочине Москве у Украјини и указао на "бескрајно пумпање" Кијева оружјем.

-Некада су Американци говорили да ће Украјину снабдијевати искључиво одбрамбеним наоружањем, а сада преносе тешка оклопна возила, артиљерију, вишецјевне бацаче ракета. САД снабдијевају нацисте обавјештајним подацима, обучавају милитанте -рекао је амбасадор, преносе РИА Новости.

Антонов се осврнуо на изјаве потпредсједнице САД Камале Харос, која је на Минхенској безбједносној конференцији оптужила Русију за "злочине против човјечности" у Украјини, а то је јуче исто изјавио и државни секретар Ентони Блинкен.

Дипломата је напоменуо да САД игноришу чињеницу да украјинска користи забрањену муницију, која се, како је рекао, у великим количинама увози у Украјину.

Осим тога, како је навео, Вашингтон "радије окреће леђа језивим сценама погубљења заробљених руских војника".

Руски амбасадор је рекао да је "оваква дволичност САД нечувена".

-Зашто Стејт департмент ћути о звјерствима украјинских насилника? Гдје гледају стручњаци америчких организација за људска права? - запитао је Антонов.


Глас Српске / Агенције