Обустављена потрага за преживјелима у Турској :: Semberija INFO ::

 

Обустављена потрага за преживјелима у Турској


Скоро 47.000 људи је погинуло у земљотресу који је 6. фебруара погодио Турску и Сирију, показују посљедњи званични подаци, а очекује се да ćе број жртава додатно порасти, јављају агенције. Како вријеме одмиче све су мање наде да има живих у рушевинама па су спасилачке операције обустављене свуда осим у двије области и почело је рашчишћавање рушевина.

Број жртава два разорна земљотреса, који су 6. фебруара погодили Турску и Сирију, у Турској је повећан на 41.020 људи, саопштила је државна Агенција за управљање катастрофама (АФАД). Након та два земљотреса услиједило је више од 6.210 накнадних потреса, преноси Анадолија.

Потрага и спасавање су завршени, осим у провинцијама Кахраманмараш и Хатај, изјавио је Јунус Сезер, шеф АФАД-а. У Туској и Сирији погинуло је скоро 47.000 људи.

Турска управа за катастрофе саопштила је да је око 6.040 накнадних потреса погодило 11 провинција које чине зону катастрофе коју је влада прогласила у данима након почетног земљотреса. Почетни потрес је измјерен магнитуде 7.8, а девет сати касније услиједио је потрес јачине 7.5 степени. Орхан Татар, генерални директор агенције АФАД, рекао је да је 40 накнадних потреса било јачине од 5 до 6, док је забиљежен један јачине 6.6 степени.

Међународна невладина организација Љекари без граница (МСФ) позвала је јуче на хитно повећање хуманитарне помоћи на сјеверу Сирије. Конвој од 14 камиона помоћи МСФ жртвама земљотреса стигао је данас у Сирију преко граничног прелаза Ал Хамам из Турске, јавља "Радио Слободна Европа".

"Помоћ је сада занемарљива. Потребно је много више да би се одговорило на размјере хуманитарне кризе", навели су Љекари без граница, преноси "ЕуроНеwс".

(Независне)