Русија: Талачка криза након упада украјинских диверзаната :: Semberija INFO ::

 

Русија: Талачка криза након упада украјинских диверзаната


Фото - Известија
МОСКВА - Један цивил је погинуо, а једно дијете рањено, када су украјински саботери пуцали на возило у покрету у Брјанској области, навео је данас на Телеграму Александар Богомаз, гувернер овог региона смјештеног уз границу с Украјином.

Он тврди да се "субверзивна група из Украјине убацила на територију села Љубечане у Климовском округу" и да су саботери "пуцали на аутомобил у покрету, убивши једног становника и ранивши десетогодишње дијете", пренио је ТАСС.

Ријеч је о неколико десетина наоружаних људи, рекао је он.

Тренутно се води битка између диверзаната и бораца Националне гарде, а руски ФСБ је потврдио да се у пограничној Брјанској области „предузимају мјере за уништавање наоружаних украјинских националиста који су прекршили државну границу"

Како је за медије изјавио портпарол хитних служби, у селу је неколико људи узето за таоце, а према изворима ТАСС-а, украјинска диверзантска група држи до шест људи за таоце.

Вршилац дужности замјеника гувернера Брјанске области Елена Јегорова рекла је да саботери нису успјели да продру у школе у ​​региону.

Она је такође демантовала информације о гранатирању школског аутобуса у Љубечану и узимању дјеце за таоце.

Неки од диверзаната су отишли ​​у Љубечане, а неки у друго село, Сушани. У Сушанима су их опколиле снаге безбjедности, преносе руски медији.

Гувернер Брјанска је рекао и да је украјински дрон избацио експлозив на кућу у Сушанију, која се запалила.

Према његовим ријечима, у току је истрага о околностима инцидента и идентитету отмичара.

Кремљ је саопштио да се предузимају мјере за уништавање "украјинских терориста" који су организовали прекогранични напад и демантовао извештаје да се за данас планира хитан састанак руског Савета безбедности, преноси Ројтерс.

Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је данас на конференцији за новинаре да предсједник Владимир Путин редовно добија обавјештења од безбједносних агенција и министра одбране Сергеја Шојгуа о ситуацији.

Песков је демантовао раније медијске извештаје да Путин планира да одржи хитан састанак Савета безбjедности данас, али је рекао да ће се бити одржан у петак када се редовно састаје.

Подољак: Тврдње о упаду Украјинаца у Брјанск провокација Москве

Савјетник украјинског предсједника Михаил Подољак назвао је данас тврдње руских званичника да је украјинска диверзантска група упала на територију Русије "класичном намјерном провокацијом".

Он је на свом Твитер налогу оцијенио да „Русија жели да уплаши свој народ да би оправдала напад на другу земљу и растуће сиромаштво након године рата".

 "Партизански покрет у Русији је све јачи и агресивнији. Бојте се својих партизана", написао је Подољак.


​Танјуг / Глас Српске