ОС БиХ мијењају правила да попуне војне редове :: Semberija INFO ::

 

ОС БиХ мијењају правила да попуне војне редове


САРАЈЕВО - Све очигледнији проблеми с попуњавањем редова у Оружаним снагама (ОС) БиХ натјерали су надлежне у ресору одбране на заједничком нивоу власти да промијене правила приступања служби те помјере старосну границу у нади да ће промијенити стање у касарнама.

Савјет министара БиХ је, наиме, на посљедњој сједници усвојио Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о служби у ОС БиХ, којим предвиђа лакши пријем у службу, једноставније управљање каријером војних особа, а став је да ће на тај начин допринијети бољој кадровској попуњености.

Измјене и допуне закона су, како је потврђено за Глас Српске, фокусиране на редефинирање појма обуке за пријем, омогућавање трајања јавног огласа за пријем војника током цијеле године, као и на помјерање старосне границе војника и подофицира у поступку пријема у чин подофицира или официра до навршених 40 година живота у тренутку потписивања уговора.

"Циљ је осигурати већи интерес младих особа за пријем у категорију војника из цивилства, због могућности дуже каријере и напредовања. На овај начин осигурао би се континуитет оперативне способности те правовремено и потпуно извршење мисије ОС у складу са Законом о одбрани БиХ, тим прије што им недостаје 1.215 професионалних војних особа, односно 222 официра, 178 подофицира и 815 војника", откривено је у приједлогу закона који је у посједу Гласа Српске.

У том документу је, између осталог, наведено да је у протеклом периоду обезбијеђено више од 67 одсто персонала у ОС. У бројкама то значи да су 6.732 лица примљена у службу од 2008. до 2021. године, а истовремено је престала служба за 6.774 војна лица, од тога на лични захтјев 1.763 прије законског краја службе.

Уз то, до 2025. године очекује се прекид службе код 3.546 професионалних војних лица, међу којима су официри, подофицири и војници.

"Евидентан је, у процесу пријема, очигледан пад интересовања кандидата за службу у ОС БиХ према постојећим законским рјешењима. У 2012. години број пријављених кандидата на оглас за 300 војничких мјеста био је 6.610, док је 2021. године за исти број мјеста пријављених било 1.007 кандидата", наведено је у том документу који је потписао сада већ бивши министар одбране БиХ Сифет Поџић.

О кадровским "празнинама" у ОС БиХ недавно је говорио и парламентарни војни повјереник Бошко Шиљеговић, откривајући детаље из извјештаја о раду за 2022. годину, који још није разматран у Парламенту БиХ. Тада је оцијенио да стање није задовољавајуће јер је, прије свега, очигледан одлив професионалних војних лица и мањак материјално-техничких средстава.

"Недостаје људи, не бих да откривам све, али у једној бригади недостаје 150 особа. Све је то повезано с одливом, одласком професионалних војних лица из службе" рекао је Шиљеговић говорећи о подацима које је добио током прошлогодишњих обилазака локација на којима су смјештена војна лица.

Из ресора одбране су поручили да нови закон неће довести до прекорачења одобреног броја особа у систему одбране, а то је 10.011, нити већих трошкова.

Министарство одбране БиХ ће, како је потврђено, измјене и допуне Закона о служби у ОС доставити Парламенту на разматрање по скраћеној процедури усвајања. Документ би требало да пречешља и парламентарна заједничка комисија за одбрану и безбједност након формирања.


Независне новине