Гужва у Богатићу! На пољопривредном сајму од игле до локомотиве, али на једном штанду ГУНГУЛА ЈЕ УБЈЕДЉИВО НАЈВЕЋА :: Semberija INFO ::

 

Гужва у Богатићу! На пољопривредном сајму од игле до локомотиве, али на једном штанду ГУНГУЛА ЈЕ УБЈЕДЉИВО НАЈВЕЋА


На Другом међународном сајму пољопривреде у Богатићу излаже велики број произвођача и продаваца, а више хиљада људи из Мачве, Јадра, Поцерине, Срема и Републике Српске направило је велику гужву у центру варошице.

Највеће интересовање је на штандовима механизације и опреме за пољопривреду где су пажњу посетилаца привукли нови трактори домаћих произвођача, али и увозни из Кине.
 
- Само разгледамо, да се мало упознамо са новим технологијама јер кући имамо стари трактор - прича домаћин који је са сином засео за волан новог "Белоруса", који вреди као гарсоњера 40.000 евра.


 
Трактори су најомиљенија машина деци, па су заступници произвођача и трговаца стрпљиво дозвољавали клинцима да седну за волан и "испробају" прескупе лепотане.
 
Део опреме за пољопривреду изложен је у спортској хали, где су се посетиоци најдуже задржавали испред изложених дронова који су, како представљају произвођачи, будућност пољопривреде савремене пољопривреде јер је њихова употреба још увек веома мала. На појединим штандовима су се продавала семена за предстојећу сетву у баштама и на њивама могло се и пазарити по знатно нижим ценама од "регуларних" у пољо-апотекама.


 
Гурмани су највећу гужву направили на штандовима пољопривредних газдинстава где је била изложена широка лепеза производа слатких и сланих укуса, од домаће ракије, зимнице и сирева до колача и листића, специјалитета мачванског краја који су посетиоцима послуживали будући кувари и посластичари из средње школе у Богатићу.
 
Сајам није пропустио Момчило Будимировић, пензионисани професор из Глушаца, који је представио свој чувени и јединствен козји сир у храстовој кори са чубром и плеснима који се служи у ресторанима у Паризу, а који је до сада овенчан највишим признањима са сајмова у Новом Саду и Београду.


 
Гости сајма из Лопара, у Босни и Херцеговини, донели специјалитет вога краја, кравље сиреве, које су како поносно истиче Зденка Митровић из Пољопривредне задруге "Зарац" пробали и њима се одушевили патријарх Порфирије и монаси са Хиландара.
 
- Краве са наше фарме пасу на пашњацима, не хране се премиксима, па су ови сиреви осим што су први деликатес и здрава храна која ће ускоро бити бренд са географским пореклом. Производимо више укуса класичних и димљених сирева са белим луком, бибером, маслинама, мирођијом, власцем. Овде највише пробају и купују димљени масни и љути сир - прича Зденка.
 
Посетиоци сајма су уживали и у наступима фолклорних и изворних певачких група које су представиле богато културно наслеђе Мачве.



(Информер.рс)