Бици за Бахмут не види се крај :: Semberija INFO ::

 

Бици за Бахмут не види се крај


Рат у Украјини – 385. дан. Володимир Зеленски поручује да украјинске снаге не одустају од одбране Бахмута. Кијев тврди да је руска војска гранатирала обаст Одесе и Краматорск.


Путин: Реакација Њемачке на предлог о заједничкој истрази о саботажи гасовода Сјеверни ток показује да је и даље окупирана. Варшава најављује да ће за четири до шест недјеља послати Кијеву мигове 29.

Мишел: Пораз није опција за Украјину

Предсједник Европског савјета Шарл Мишел поручио је да пораз није опција за Украјину.
Он је у објави на "Твитеру" написао да је Украјини потребна муниција да се брани.

"Зато радимо на организовању масовних поруџбина како бисмо подржали темпо наше испоруке муниције у Украјину", навео је Мишел.

Русија је 24. фебруара прошле године започела специјалну војну операцију у Украјини, након што су њену помоћ затражиле самопроглашене републике у Донбасу. Запад је увео бројне санкције Русији и наставља да шаље војну и финансијску помоћ Украјини. /крај/пј

Поморске вјежбе Русије, Кине и Ирана у Оманском заливу

Русија, Кина и Иран одржаће заједничке поморске вежбе у Оманском заливу од 15. до 19. марта, саопштило је кинеско Министарство одбране, преноси агенција РИА Новости.

"У складу са споразумима између оружаних снага Русије, Кине, Ирана и других земаља, поморске снаге Кине, Ирана, Русије и других земаља одржаће заједничке поморске вјежбе 'Појас поморске безбједности-2023' у Оманском заливу од 15. до 19. марта", наводи се у поруци објављеној на званичном налогу министартства на друштвеној мрежи Вичет.

Сиријски предсиједник у Москви

Предсједник Сирије Башар ел Асад стигао је у Москву, у прву званичну посјету изван Блиског истока, послије разорног земљотреса који је 6. фебруара погодио ту земљу, наводи се у саопштењу сиријског предсједника.

Током посјете, Асад ће разговарати са руским предсједник Владимиром Путином, каже се у саопштењу.

Волас: Москва да поштује међународни ваздушни простор

Британски министар одбране Бен Волса, реагујући на пад америчког дрона изнад Црног мора, позвао је Москву да поштује међународни ваздушни простор.

"Кључно је да све стране поштују међународни ваздушни простор. Позивамо Русе да то учине", рекао је Волас.

Рон де Сантис: Заштита Кијева није витални интерес САД

Гувернер државе Флориде и могући предсједнички кандидат Републиканске партије на слиједећим предсједничким изборима Рон де Сантис изјавиода заштита Украјине није витални интерес САД.

Рон де Сантис је на питања водитеља Фокс Њуза Такера Карлсона послата потенцијалним предсједничким кандидатима Републиканске партије одговорио, између осталог, да САД имају много виталних националних интереса, али да "даље уплитање у територијални спор између Русије и Украјине није један од тих интереса".

Гувернер Флориде је навео да су витални интереси САД заштита америчких граница, подршака војсци САД, достизање енергетске сигурности и независности, као и соучавање са изазовом који представља економска, културна и војна моћ Кине.

Бајденова администрација је издала "виртуелни бланко чек Украјини", додао је Рон де Сантис. 

Према његовим ријечима, САД не треба да шаљу Кијеву ракете дугог домета или борбене авионе Ф-16, због тога што тај потез повећава ризик од рата између двије нуклеарне силе, Америке и Русије.

Бивши предсједник САД Доналд Трамп се по питању даље подршке САД Украјини сложио са гувернером Флориде.

Руски амбасадор у САД: Амерички дронови прикупљају обавијештајне податке за нападе на Москву


Амбасадор Русије у САД Анатолиј Антонов, поводом пада америчког дрона након судара са руским борбеним авионом изнад Црног мора, изјавио је да амерички дронови прикупљају обавјештајне податке које Кијев користи за нападе на руску територију и војску.

"Неприхватљиве активности америчке војске близу наших граница су разлог за бригу. Добро знамо за шта се користе ови дронови", наведено је у саопштењу Антонова, преноси Тас.

Поставља и питање како би америчка војска и морнарица реаговале да се руски дрон појавио, на примјер, близу Њујорка или Сан Франциска.

Руски амбасадор у Вашингтону је додао да је сигуран да би САД у том случају реаговале "бескомпромисно", као и да не би дозволиле нарушавање свог ваздушног простора или територијалних вода.

Антонов, који је позван у Стејт департмент након што је амерички дрон пао у Црно море због судара са руским борбеним авионом, рекао је да је имао "конструктиван" разговор са помоћницом државног секретара за европска и евроазијска питања Карен Донфрид, преносе РИА Новости.

"Не желимо никакву конфронтацију између САД и Русије. Русија инсистира на изградњи прагматичних односа са САД који би одговарали интересима народа обије земље и не тражи сукоб са Вашингтоном", рекао је Антонов.

Лула не намјерава да посјети ни Москву ни Кијев док траје сукоб

Бразилски предсједник Луиз Инасио Лула да Силва изјавио је да не намјерава да посјети ни Русију, нити Украјину док траје сукоб, истакавши да је и даље привржен мирном решењу.

Лула је истакао да би требало да је сукоб између Русије и Украјине незамислив, као и да у 21. вијеку не би требало да је "могуће да се ратује због малих ствари".

Предсједник Бразула у својим ранијим реаговањима на рат, залагао се за окупљање групе земаља које би могле да посредују у мирном ријешењу сукоба.


Глас Српске