Амерички Конгрес открио где завршавају долари упућени у Украјину :: Semberija INFO ::

 

Амерички Конгрес открио где завршавају долари упућени у Украјину


Од издвојених 113 милијарди долара 60 одсто иде америчким трупама, америчким радницима, за модернизацију америчких залиха, а само 20 одсто у буџет Украјине.

Већина новца који је амерички Конгрес одредио за помоћ влади у Кијеву заправо је отишао у војно-индустријски комплекс, признао је председник Комитета за спољне послове Представничког дома током надзорног саслушања у среду.

„Од издвојених 113 милијарди долара, у четири допунска средства, отприлике 60 одсто иде америчким трупама, америчким радницима и модернизацији америчких залиха“, рекао је представник Мајкл Мекол, републиканац из Тексаса.

„У ствари, само 20 одсто средстава иде директно украјинској влади, у облику директне буџетске помоћи.

Мекол је присталица наоружавања Украјине и инсистира на томе да његов надзор над помоћи нема за циљ да „подрива или доводи у питање важност подршке“ Кијеву, већ да обавести америчке пореске обвезнике како се њихов новац троши.

Сведоци на саслушању о „надзору, транспарентности и одговорности помоћи Украјини“ били су вршиоци дужности или стални генерални инспектори Пентагона, Стејт департмента и Америчке агенције за међународни развој (УСАИД).

У извештају „Волстрит џурнала” о америчким ревизорима који иду у Украјину како би осигурали да оружје, опрема и готовина не буду „преусмерени” за ненаменску употребу.

Они су у среду рекли Меколу да до сада није било никаквих „поткрепљених случајева” преусмеравања америчке помоћи.

„Сваки долар је битан“, рекао је Мекол, тврдећи да ће надзор унапредити ефикасност и ефективност финансирања Украјине, у служби интереса САД. Он је такође приметио да мултинационална консултантска компанија „Дилоит” ради са украјинском владом на верификацији трошења америчког новца који је послат да подржи државни буџет Кијева.

„Мислим да САД никада нису биле ангажоване у нечему сличном овоме“, рекао је Мекол касније на саслушању, мислећи на „цевовод“ НАТО оружја који је преко Пољске кренуо ка Украјини.

Москва је више пута упозоравала Запад да снабдевање Украјине оружјем и опремом само продужава рат и повећава ризик од директне конфронтације између Русије и НАТО-а, подсећа РТ.

САД и њихови савезници инсистирају на томе да слање оружја Кијеву у вредности од преко 100 милијарди долара не чини их страном у сукобу, иако су многи јавни званичници то описали као прокси рат који Русија „мора да изгуби”.


​ПОЛИТИКА