Стевандић: Покренућу поступак јер је Вучинић гласао умјесто Вукановића :: Semberija INFO ::

 

Стевандић: Покренућу поступак јер је Вучинић гласао умјесто Вукановића


Foto: Nezavisne
- Ненад Стевандић, предсједник Народне скупштине Републике Српске, поручио је да ће покренути поступак против Ђорђа Вучинића, посланика Покрета "За правду и ред" јер је, како тврди, током гласања на сједници парламента Вучинић гласао умјесто свог партијског шефа Небојше Вукановића, који у том тренутку није био у сали.

Вучинић је са друге стране признао да је погријешио и повриједио Пословник НС РС, да прихвата казну која му буде прописана, али је истовремено поручио и да је Стевандић требао поновити спорно гласање.

Подсјетимо , посланици у Народној скупштини РС нису подржали приједлог Клуба посланика СДС-а да Милан Петровић буде нови потпредсједник републичког парламента, а сјену на тај догађај бацио је инцидент у коме је посланик Ђорђе Вучинић гласао умјесто Небојше Вукановића, искористивши Вукановићеву картицу.

Стевандић је том приликом поручио да се ради о тешком кривичном дјелу и да ће Вучинић бити процесуиран јер нико нема право да гласа у туђе име.

О спорном питању Стевандић је говорио и данас на прес конференцији.

"Лажно гласање, гласање у туђе име, злоупотреба. Ја ћу то пријавити. Вучинић је злоупотребио туђе право гласа у парламенту. Гласао је за Вукановића, док он није био у Сали", поручио је прво предсједник Народне скупштине РС, након чега се осврнуо на избор Петровића за потпредсједника парламента.

"Наравно да највећој опозиционој странци припада мјесто потпредсједника скупштине. Ја сам због дигнитета НСРС и свог личног гласао за гдина Петровића. Што се тиче гласања младог посланика Вучинића, свако је слика свог понашања", рекао је Стевандић, након чега је подигао тон, јер је посланик Покрета "За правду и ред" присуствовао његовом обраћању и исто снимао телефоном, те желио да укаже да је и Стевандић повриједио пословник јер није поновио гласање.

То је изреволтирало предсједника Народне скупштине РС.

"Ма немој сад да те избацим напоље. Јер ово је мјесто за новинаре. и не можеш да ме ометаш док ја овдје држим пресконференцију, је ли ти јасно. Престани комуницирати са мном и немој никога да ометаш. Изађи напоље. Одмах изађи напоље. Ајде балавац изађи напоље, ово је за новинаре није за народне посланике", рекао је Стевандић, на шта Вучинић није остао дужан, те му је поручио:

"Можете ли сакрити ту мржњу према мени", одговорио је Вучинић, који је у свом ранијем обраћању за медије признао да је током гласања направио грешку.

"Ја јесам погријешио, признајем, нисам требао то да урадим. Али је лаику јасно како би Вукановић гласао. Али овдје се сјена баца на то да владајући нису гласали да највећа опозициона странка мора да има потпредсједника НСРС", рекао је Вучинић.

Такође, он је прочитао члан Пословника НС РС који говори о злоупотреби пословника електронским гласањем и према коме је у том случају било потребно поновити гласање, што предсједник парламента Ненад Стевандић није урадио.
"Према пословнику, у оваквој сутуацији понавља се гласање, а посланик се удаљава са сједнице. Ми смо одмах тражили да се поново гласа, Стевандић то није учинио него ме је оптужио као да сам криминалац. Ово јесте моја младалачка грешка, која сигурно није била из зле намјере. Удаљио сам се сам са сједнице. Признајем ако је било кривичног дјела, ево ту сам, ухапсите ме одмах, није никакав проблем. Ако је ово највише што могу да нам нађу, сретно им било", рекао је Вучинић.

Небојша Вукановић, предсједник Покрета "За правду и ред" признао је да је у овом случају прекршен Пословник, додавши да прихватају санкцију каква год буде.

Како је рекао новинарима, у том тренутку је изашао испред Народне Скупштине РС, не знајући да ће ускоро гласање.
"Каснио сам можда десет секунди. Ја сам у дискусији рекао да ћемо ми подржати господина Петровића за потпредсједника НС РС. Ђоле је направио грешку, за коју сам ја као предсједник Клуба најодговорнији, јер ипак он има тек пар мјесеци стажа и искуства. Ми смо погријешили, прекршили смо Пословник. Грешка се признаје, каква год буде санкција ми смо спремни да је прихватимо. Није било зле намјере. Нисмо папе, гријешимо", каже шеф клуба посланика Листе за правду и ред Небојша Вукановић.
 
(Независне)