Агенција за равноправност сполова упозорава да БиХ мора олакшати процедуру промјене спола у документима :: Semberija INFO ::

 

Агенција за равноправност сполова упозорава да БиХ мора олакшати процедуру промјене спола у документима


Foto: klix
Агенција за равноправност сполова Босне и Херцеговине при Министарству за људска права и избјеглице БиХ поводом 31. марта, Међународног дана видљивости трансродних особа скреће пажњу јавности на потребу унапријеђења грађанских права особа које живе у другом родном идентитету.
 
Они истичу да се трансродне особе у БиХ суочавају са правном и друштвеном дискриминацијом те апелују на грађане да подигну свијест о овим особама.
 
"Желимо подсјетити да трансродним особама у БиХ није омогућена правна промјена спола, обзиром на то да је ознаку спола у личним документима и јединствени матични број могуће промијенити тек након извршене "потпуне" медицинске прилагодбе спола. На тај начин се над особама које живе у другом родном идентитету врши дискриминаторна пракса која је у супротности са чланом 2. Закона о забрани дискриминације којим је забрањена дискриминацију на основу родног идентитета", навели су они.
 
Вијеће министра Босне и Херцеговине је у јулу прошле године усвојило Акциони план за унапређење људских права и основних слобода ЛГБТ особа у Босни и Херцеговини. Акциони план је производ рада експертске радне групе представника/представница надлежних државних и ентитетских министарстава и невладиног сектора.
 
"План, поред осталог, предвиђа мјеру анализе медицинских и административних аспеката модалитета промјене спола за држављане/ке БиХ. Институције у чијој су законској надлежности матичне књиге позивамо на хитно законско регулисање и поједностављење поступка законске промјене спола за трансродне особе, а на босанскохерцеговачку јавност апелујемо да прихвати постојање трансродних особа у нашем друштву и помогне њиховој пуној друштвеној укључености и равноправности", наводе они.

(klix)