УНЕСЦО позива на строжа етичка правила за Ал :: Semberija INFO ::

 

УНЕСЦО позива на строжа етичка правила за Ал


УНЕСЦО је позвао владе да проведу строже етичке смјернице за умјетну интелигенцију (АИ), реагујући на апел више од хиљаду стручњака који су тражили мораторијум на нове системе умјетне интелигенције.

"Свијету су потребна јача етичка правила за умјетну интелигенцију: то је изазов нашег времена", изјавила је у четвртак у Паризу главна директорица културног и научног тијела УН-а Аудреy Азоулаy.

Саморегулација индустрије није довољна да би се избјегле етичке штете узроковане даљњим развојем система умјетне интелигенције, упозорава УНЕСЦО, преноси Т-портал.

УНЕСЦО је саопштио да је забринут због многих етичких питања која су покренуле ове иновације, посебно питања дискриминације и стереотипа, као и дезинформација, заштите личних података те људских и еколошких права.

УНЕСЦО је рекао да ће његове препоруке пружити алате који ће обезбиједити да се "развој умјетне интелигенције придржава закона, избјегавајући штету и осигуравајући да када је штета учињена, одговорност и механизми за обештећење буду доступни онима који су погођени".

(Независне)