Протест пољопривредних произвођача Семберије: Траже плави дизел и контролу увоза хране :: Semberija INFO ::

 

Протест пољопривредних произвођача Семберије: Траже плави дизел и контролу увоза хране


Пољопривредни произвођачи Семберије, окупљени у Удружење пољопривредника села Семберије и Мајевице организовали су данас миран протест у кругу Агротржног центра “Кнез Иво од Семберије”, гдје су изразили незадовољство тренутним стањем у којем се налази пољопривредна производња у Семберији и Републици Српској.

Саво Бакајлић, предсједник овог удружења, изјавио је да је данас ово удружење потписало  споразум о заједничком заступању пољопривредних удружења на нивоу БиХ.



“Наши захтјеви усмјерени су ка Министарству спољне трговине и економских односа. Заједничким снагама на нивоу БиХ борићемо се за заштиту домаће производње, за увођење плавог дизела и обуздавање прекомјерног увоза хране и житарица. Пољопривредници  неће дозволити да се овај сектор привреде уништи. Наш захтјев је да министар пољопривреде поднесе оставку, јер није желио да дође и да са нама разговара. С обзиром на то немамо робне резерве, пољопривредници инсистирају на сигурности за своју производњу и за своју егзистенцију. Овдје су произвођачи чији је старосни просјек око шездесет година. Ово јесте миран протест, али је наш револт већ кулминирао до те мјере да нећемо тако лако одустајати од својих захтјева”, изјавио је Бакајлић, нагласивши да је један од кључних захтјева на овом протесту да се прецизно дефинишу обавезе око плаћања пореза на доходак пољопривредника.



 “Ми не можемо водити књиговодство онако како је неко замислио у Пореској управи РС. Пуно је кредитно задужених пољопривредника. У Семберији је остало свега око 2.000 пољопривредника који нешто производе. Зашто да сијемо пшеницу, када је прошлогодишњи род још увијек у складиштима. Ми немамо коме продати своју пшеницу. Позивам предсједника Милорада Додика да дође и да са нама разговара”, изјавио је Бакајлић, упозоривши да ће и Семберија остати без хране, уколико од производње одустане највећи број пољопривредника.

Јуро Копачевић, предсједник Удружења пољопривредника “Жито” из из Оџака изјавио је да обрађује око 200 хектара земљишта.
“Дошли смо да упозоримо на заједничке проблеме пољопривредника на нивоу БиХ. Тражимо од актуелних власти у БиХ да се што прије уведе плави дизел који ће омогућити наставак производње. Останак на селу постаје из године у годину све тежи”, изјавио је Копачевић.



 Неџад Бићо, предсједник Удружења пољопривредника ФБиХ изјавио је да нема разлике између пољопривредника, те је нагласио да заштита домаће производње треба да подразумијева увођење плавог дизела, царина и прелевмана.

“Искрено говорећи, нисам сигуран да ће наши захтјеви бити испуњени, а ово тражимо већ четири године. Сматрам да би на нивоу БиХ требало да постоји заједничко министарство или агенција, јер се пуно средстава из европских фондова губи због тога”, изјавио је Бићо.


Семберија инфо - Љ. Љубојевић