Нешковић: Непотребно се политизују сад и табле са порукама добродошлице у Републику Српску :: Semberija INFO ::

 

Нешковић: Непотребно се политизују сад и табле са порукама добродошлице у Републику Српску


Умјесто да се бавимо начинима како да грађанима помогнемо у ово доба инфлационе кризе на дневном реду парламентарних комисија наћи ће се иницијатива делегата СБиХ у Дому народа ПСБиХ Џемала Смајића да се на граничним прелазима уклоне табле са ознаком „Добродошли у Републику Српску“, истакао је Желимир Нешковић, делегат у Дому народа ПСБиХ.
 
„Република Српска има једну форму међународног субјективитета још од почетка рата, а тај њен субјективитет је потврђен у Дејтону. Тај субјективитет нам даје право да промовишемо Републику Српску па и путем јавне сигнализације, да се неко налази на тлу Републике Српске и да је ту добродошао. Кад улазите у кантон Цирих у Швајцарској или у њемачку покрајину Баварску дочекаће вас исте поздравне табле добродошлице, а у овим земљама од тога нико не прави политичко питање“, појаснио је Нешковић.
 
Он каже да од табли добродошлице у Републику Српску не треба правити политички проблем и полигон за нове медијске сукобе.
 
„Обиљежја Републике Српске нам признаје Устав Босне и Херцеговине и Устав Републике Српске, а међу њима и наш амблем, а из њега изведен овај ћирилично-латинични титл добродошлице на уласку у Републику Српску никога не угрожавају. Треба да ово питање посматрамо као ствар туризма и промоције наше земље, а не као ново политичко питање на коме ћемо се дијелити. Жао ми је што је велики број тих табли данас у прилично лошем стању и потребно је да буду љепше уређене. Мени не би био никакав проблем да се на граничним прелазима са Хрватском стављају табле са порукама добродошлице у Федерацију БиХ“, закључио је Нешковић.
 
 
 СДС - Сектор за политику и медије