Софтић: Смањена изложеност тржишним ризицима :: Semberija INFO ::

 

Софтић: Смањена изложеност тржишним ризицима


САРАЈЕВО - Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић рекао је да је да је Централна банка БиХ превазишла по свему изазовну 2022. годину, те је реструктуришући портфолио, смањила изложеност тржишним ризицима.

Софтић је у саставу делегације БиХ, присуствовао је Прољетном засједању ММФ-а и Групације Свјетске банке у Вашингтону, гдје је са представницима ММФ-а разговарао о економској ситуацији у БиХ, у свјетлу глобалних економских кретања.

На билатералним сатанцима са замјеником директора ММФ-а Бо Лијем и директором ове финансијске институције за Европу Алфредом Камером, те осталим високим званичницима ММФ-а и Свјетске банке, разговарано је и о изазовима високе инфлације по економију БиХ, те о одлукама монетарне политике које се предузимају с циљем очувања монетарне и финансијске стабилности.

Гувернер Централне банке је истакао да мале земље попут БиХ не могу учинити много у борби против пораста међународних тензија нити повећања свјетских каматних стопа.

Најбоље што могу учинити је да се припреме за спољне шокове, те повећају властиту отпорност на њих тако што ће обезбиједити да нема значајних макроекономских неравнотежа, посебно у фискалној области, додао је Софтић.


Независне новине