Најсуровије дијете - масовни убица у историји: Ниједно дијете узраста дјечака никад није убило више људи :: Semberija INFO ::

 

Најсуровије дијете - масовни убица у историји: Ниједно дијете узраста дјечака никад није убило више људи


Коста Кецмановић (13), који је у сриједу ујутру убио осморо вршњака и чувара у ОШ "Владислав Рибникар" у Београду, најсуровије је дијете масовни убица у историји свијета.

Међу свим масовним убицама на свијету млађим од 14 година, што је у Србији иначе законска граница испод којег дијете не може да буде кривично одговорно за злочин без обзира на број жртава, нико никад није убио толико жртава као Кецмановић.

На листи дјеце масовних убица до 14 година старости, која су за собом оставила најмање четири жртве, досад су се налазила само три имена.

1) Кајл Алвуд је 2019. убио петоро чланова своје породице када је подметнуо пожар у кући у Илиноису, у САД. У то вријеме имао је само 9 година.
2) Ендрју Голден (11) је у друштву саучесника Мичела Џонсона (13) 1998. године у средњој школи у Арканзасу убио четворо ученика и једног наставника, а још 10 ранио.
3) Бразилац Марсело Едуардо Бово (13) је 2013. у Сао Паолу убио четворо људи, послије чега се убио.
На овом списку би могла да се нађе и Њемица Ида Шел (13), која је давне 1907. убила шест беба у Минхену. Ипак, она је убијала у дужем временском периоду, па више спада у категорију серијских убица, него масовних.

Иако је сваки од ових злочина био ужасан сам по себи, сви они по броју жртава блиједе пред масакром који је у сриједу починио Коста Кецмановић. Овај 13-годишњак је убио деветоро: седам дјевојчица, једног дјечака и једну одраслу особу, школског чувара.

Унапријед припремљен план, листа “приоритетних мета”, Молотовљеви коктели и два очева пиштоља – тако је Коста Кецмановић до детаља осмислио крвави пир који Србија не памти. Послије злочина је сам позвао полицију и рекао им како је “психопата”. Није показао ни трунку кајања.

Према српском закону, дијете који нема пуних 14 година старости није кривично одговорно без обзира на тежину злочина и број жртава, што је управо случај и у овом масакру. Да има 14 година, Кецмановић би у најгорем случају по њега могао да буде послат у васпитно-поправни дом. Али пошто има само 13, синоћ је предат радницима Центра за социјални рад.

Дакле, српски закон подвлачи црту на 14 година. Сви млађи од тога спадају у категорију дјеце, док се они од 14 до 18 година сматрају малољетницима. Коста Кецмановић правно спада у категорију дјетета и то оног, на жалост, које је од јуче најсуровији масовни убица у свјетској историји, пише Блиц.

Српскаинфо (Блиц)