Дјецу у РС ће тестирати на дроге, забрањују уношење телефона на наставу :: Semberija INFO ::

 

Дјецу у РС ће тестирати на дроге, забрањују уношење телефона на наставу


- Директорима школа у Српској препоручено је да преиспитају тренутно стање безбједности, на терену ће бити повећан број полицајаца, а једна од одлука које ће бити примјењиване, јесте и забрана уношења телефона током наставе, као и тестирање дјеце на евентуално конзумирање дрога.

Након трагедије која забиљежене у београдској основној школи, то су неке од мјера које су најавили надлежни у Српској, а гдје је сутра такође Дан жалости.

Према Закључку Владе, сутра ће заставе на институцијама Републике Српске бити спуштене на пола копља, све културне манифестације отказане, а спортске манифестације прилагођене датом тренутку.

Милорад Додик, предсједник Српске, изјавио је да ће полиција појачати обезбјеђење у школама и да ће сви објекти имати ограду како би била појачана безбједност.

Када је ријеч о ограђивању школа, Додик је појаснио да би ова мјера требала бити реализована у наредних годину дана и да ће приступ школи имати наставници и ученици који су у том тренутку у смјени, односно настави.
Према његовим ријечима, много је ситуација да старији ђаци из школа слободно вријеме, односно вријеме када немају наставу, проводе у кругу школе и праве атмосферу која може да изазове вршњачко насиље.

"Још једном у име Српске и у своје име изражавам велику тугу и невјерицу због трагедије у Основној школи у Београду. Зато је било потребно анализирати стање у Српској, а биће забрањено уношење мобилних телефона у школе током трајања наставе", рекао је Додик након ванредне сједнице Владе Републике Српске.

Говорећи о мјери забране уношења телефона на наставу, Додик је навео да то неће моћи спријечити ни они родитељи за које сматра да претјерују у погледу захтјева за максималном слободом.

"Морамо учинити све да у наредних пар година просвјетни радник буде веома цијењен и стимулисан довољно од друштва да то буде престижно, а не социјално давање", истакао је Додик.

Предсједник Српске је нагласио да је примијећено и присуство опојних средстава у околини школа, прије свега у градским срединама и да је неопходно учинити све да се то што је могуће више спријечи.

"Ту није довољно само присуство полицајца, већ ћемо увести ванредно и редовно тестирање дјеце на евентуално конзумирање опојних дрога и донијећемо ригорозне мјере за оне који их користе", навео је Додик.

На сједници, којој су присуствовали и предсједник Народне скупштине Српске Ненад Стевандић и предсједавајућа Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић, одлучено је да у Српској данас буде Дан жалости.

Премијер Српске Радован Вишковић истакао је да су задужени министарства просвјете и културе и унутрашњих послова да припреме информацију о стању малољетничке делинквенције у Српској.

"Нажалост , у посљедњим годинама имамо погоршање стања када је ријеч о малољетничкој делинквенцији", рекао је Вишковић.

Вишковић је поручио да ће институције Српске предузети све да се стање безбједности у школама подигне на већи ниво, истичући да ће МУП Републике Српске распоредити већи број полиције која ће дежурати цијелог дана током обављања наставе у школама.

"Министарство просвјете и културе Републике Српске заједно са Активом директора школа ће одржати низ састанака и затражити од директора свих школа у Српској да са члановима одбора доставе информацију у писаној форми о стању безбједности у њиховим школама", истакао је Вишковић.

Он је рекао да ће бити позвани градоначелници и начелници свих локалних заједница у Републици Српској да заједно са Владом Републике Српске предузму све мјере да се обезбиједе школски објекти путем видео-надзора и ограђивањем свих дворишта како би се спријечило да у образовне институције долазе непозвани и непожељни гости.

"Влада ће званично путем Ловачког савеза Републике Српске упутити позив свим држаоцима оружја у Српској да поведу рачуна о законитом држању наоружања и опреме којом располажу, јер се ради о значајном броју дугих и кратких цвијеви", истакао је Вишковић.

Он је навео да ће бити извршена контрола рада свих стрељачких клубова у Републици Српској јер је по закону њима забрањен приступ малољетној дјеци, осим онима који се професионално баве стрељачким спортом.

Нешто раније је Жељка Стојичић, министарка просвјете и културе Републике Српске, рекла да је за све школе у Српској припремљен допис како да дјелују поводом трагедије у београдској основној школи, а предвиђено је да се састане и мултилатерални тим, који има задатак да дјелује у случају било каквог насиља.

"Препорука директорима школа је да преиспитају тренутно стање безбједности у школама, као и да се у складу са педагошким стандардима одрже часови одјељенске наставе на којима ће се дјеци на примјерен начин образложити дешавања у београдској Основној школи 'Владислав Рибникар'", рекла је Стојичићева.

Предсједник Актива директора средњих школа бањалучке регије Љубан Бајић изјавио је да је након трагедије у Београду потребно више разговарати са дјецом, уочавати промјене у њиховом понашању и размислити о могућности увођења школског полицајца.

Он је навео да треба размотрити могућност да Министарство унутрашњих послова обезбиједи једног полицајца на више школа, који ће обилазити објекте или једног полицајца на једну школу као што је било раније.

Предсједник Актива директора основних школа источне Херцеговине Милорад Надаждин рекао је да након трагедије у основној школи у Београду очекује да ће се у школама у будућности још више поклањати пажња питању вршњачког насиља и да ће се оно на вријеме и адекватно рјешавати.

Он је нагласио да су све школе у Херцеговини, послије трагичног случаја у Београду, у сриједу посјетили полицијски инспектори и разговарали са директорима, те додао да је и иначе повећана предострожност у школама.