Патријарх Порфирије: Трагедија у школи пораз и опомена за све :: Semberija INFO ::

 

Патријарх Порфирије: Трагедија у школи пораз и опомена за све


Његова светост патријарх српски Порфирије рекао је да је велика трагедија у београдској Основној школи "Владислав Рибникар" пораз и да треба да буде истинска опомена за све, те да је у оваквим тренуцима ћутња најмудрија.

- У оваквим тренуцима је најмудрије, најисправније и најбоље за све нас да ћутимо, да се погрузимо у себе, у своју душу - навео је патријарх Порфирије.

Његова светост је напоменуо да се у оваквим тренуцима огољено показује колико смо мали, колико смо на погрешном путу, колико су нам приоритети погрешни и промашени, и да свако треба да се запита шта је погрешно учинио да се деси ова трагедија због које сви осјећамо најдубљи могући бол.

Патријарх је указао да се у оваквим случајевима, када се трага за кривцима, може дефинисати да је околина амбијент у којем живимо несавршена.

- Свако од нас треба да се запита, први ја - можда и више него други, шта је то што сам суштински погрешно учинио да може да се деси међу нама оваква трагедија. Ако ћемо о кривици, сви смо криви. Од свих сам први ја. Почевши од тога да ли су наше молитве биле исправне, да ли су биле довољне да учине оно што не може људска рука и људска снага - навео је патријарх Порфирије у бесједи, након што је у Војнотехничком институту на Жаркову у Београду освештао капелу посвећену Светом Платону Бањалучком.

Према ријечима патријарха, када се укрсте спољашњи фактори са, ко зна каквим најдубљим фрустрацијама, ломовима, који по правилу немају рационална објашњења у нечијој души, када дође до кратког споја између та два нивоа и те две реалности, деси се већа или мања трагедија, објављено је на сајту СПЦ.

- Нажалост, ево нама се десило да имамо такву да не можемо речима да је опишемо - навео је патријарх Порфирије.
Према ријечима патријарха, нема то везе са различитостима које постоје међу људима, ни са тим ко припада којемм социјалном слоју, ко има одговорност да управља државом, а ко има неке друге одговорности, нити са партијама.
- То има везе са нама, са онима који припадају овом народу и овој држави. Јер ту на истом месту, ако су нам листе приоритета макар приближно сличне, ако разумемо шта значи живети у хармонији онда разумемо да нам је потребан храм. Зато што нам је потребна помоћ Божија, благодат Божија - рекао је српски патријарх.

Његова светост је указао на потребу да социјални, психолошки и духовни аспект живота има хармонију - онда ће бити снаге да свако препозна своје недостатке, промашаје, да разуме шта је погрешно учинио, шта није учинио и онда ће засигурно препознавати гдје су опасности.

- Нека би Господ дао покој пострадалој деци. Нека би дао утеху духовну, Духом Светим родитељима и сродницама њиховим. Нека би све ово за нас била истинска и права опомена да разумемо да и поред тога што смо различити, једно смо и јединствено биће, а народ можемо бити само онда када се трудимо да градимо ту хармонију на сва три нивоа нашега постојања - поручио је патријарх Порфирије.

У пуцњави у Основној школи "Владислав Рибникар" у Београду јуче је убијено осморо дјеце и радник обезбјеђења, а шесторо дјеце и наставник те школе су рањени. Полиција је ухапсила тринаестогодишњег К.К. који је починио тај злочин.
 
(РТРС)