И предузетници из ФБиХ подржали обнову храма :: Semberija INFO ::

 

И предузетници из ФБиХ подржали обнову храма


Да би порта храма Светих апостола Петра и Павла засијала новим сјајем, потребна су значајна новчана средства, а свој допринос за завршетак радова, осим привредника из Добоја и околине, дали су и предузетници из ФБиХ.

"Наравно, има их и из осталих заједница, чак имамо и припаднике других вјероисповијести, имамо људе из Тешња, из Петрова, стварно им хвала на томе. Нисам ни очекивао да ће бити толики одзив, упутили смо око 180 позивница, а 110 је потврђено. Наравно, неки од њих су уплатили свој прилог, попут предсједника РС и нашег епископа, који су спријечени да буду на донаторској вечери", рекао је протојереј ставрофор Мирко Николић, старјешина храма и архијерејски намјесник добојски, те додао да је и град Добој пружио новчану помоћ.

Радови у црквеној порти започети су прошле године, али посла има још.

"У првом моменту смо сматрали да бисмо то могли завршити са неких 200.000 КМ, али када смо почели да радимо, схватили смо да то неће бити довољно. У међувремену је све поскупјело на тржишту и управо због тога организујемо донаторско вече, како би нам нам наши суграђани, привредници, представници друштвених и приватних предузећа помогли. Што се тиче посла, у овој години готово ништа није урађено јер нам временски услови не дозвољавају. Малтене сваки дан пада киша, а када је лијепо вријеме, онда је неки светац, па не можемо да радимо. Тако да се молимо Богу да то завршимо", навео је Николић, те додао да су, и поред неповољног времена, поједини радови већ раније обављени.

"Урађене су све подземне инсталације, сада радимо на поплочавању саме површине и треба да почнемо стављати нову ограду око храма. Наравно, то су све радови који захтијевају лијепо вријеме. Надам се да ћемо грубе радове завршити до краја ове грађевинске сезоне, тако да би до краја ове године требало све да буде готово", поручио је старјешина храма.

Храм Светих апостола Петра и Павла је спомен-храм грађен крајем тридесетих година прошлог вијека у част страдалницима који су скончали у добојском логору који је 1915. формирала Аустроугарска.

"Прошле године Свети архијерејски сабор прогласио је мученике Епархије зворничко-тузланске, међу њима су и жртве добојског логора, и од ове године полако ће се уводити њихово празновање. Будући да је костурница тих жртава у близини храма, а  храм је грађен као спомен-храм жртвама тог логора, онда свакако да морамо порадити на уређењу свега тога", поручио је Николић.

(Nezavisne)