Савез општина и градова Републике Српске: Конференција о кључним проблемима у управљању локалним финансијама :: Semberija INFO ::

 

Савез општина и градова Републике Српске: Конференција о кључним проблемима у управљању локалним финансијама


Савез општина и градова Републике Српске - Одржана Конференција о кључним проблемима у управљању локалним финансијама из перспективе финансијске ревизије и ревизије учинка

Савез општина и градова Републике Српске у сарадњи са Главном службом за ревизију јавног сектора Републике Српске данас је у Хотелу „Дрина“ организовали Конференцију о кључним проблемима у управљању локалним финансијама из перспективе финансијске ревизије и ревизије учинка. Учесници конференције су начелници одјељења за финансије и интерни ревизори општина и градова.



Ацо Пантић, генерални секретар Савеза општина и градова Републике Српске, истакао је да је главни разлог за организовање данашње конференције тај што је Главна служба за ревизију јавног сектора РС у претходном периоду констатовала низ неправилности у управљању локалним финансијама у општинама и градовима РС.

- Циљ данашње конференције јесте да се превентивно укаже на начине рјешавања одређених проблема у управљању локалним финансијама како би оне биле што ефикасније. Имајући у виду да су финансијске ревизије показале да се један број неправилности у управљању  локалним финансијама континуирано понавља СОГРС припремио је за општине и градове један врло користан водич везан за анализу и унапређење управљања локалним финансијама“, појаснио је Пантић и додао да је данашња конференција у сарадњи са Главном службом за ревизију јавног сектора РС  „плод“ дугогодишње сарадње.

Јово Радукић, главни ревизор Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, рекао је да Главна служба за ревизију у току године направи од 20 до 22 финансијске ревизије и између шест до седам ревизија учинка, те да су сви њихови извјештаји јавно објављени.



- Ми смо постигли систем да у року од сваке три године ревидирамо све локалне заједнице у РС.  До прије пет година то није био случај, тако да су се ревизије финансијских извјештаја локалних заједница одвијале сваких пет до шест година“, казао је Радукић.

Бојан Ћурић, виши ревизор за финансијску ревизију Главне службе за ревизију јавног сектора Републике Српске, рекао је да се локалне заједнице суочавају са неправилностима погрешног исказивања позиција у финансијским извјештајима.



- Ту укључујемо и попис који се редовно појављује као проблем у локалним заједницама, а са друге стране имамо неправилности у односу са усклађености са релевантним законима које ми узимамо као критеријуме усклађености, а који се најчешће односе на Јавне набавке, запошљавање, обрачун личних примања и још низ неких законских аката које ми узимамо као релевантне у односу на шта се реферише“, појаснио је Ћурић.

Конференција се одржава у оквиру пројекта „Регионални програм локалне демократије на Западном Балкану – РеЛОаД 2“, ког финансира УН, а проводи УНДП.


 
Селма Османагић - Аговић, службеница за управу на РеЛОаД 2 пројекту, рекла је да је фокус њиховог рада унапређење система додјеле средстава за организацију цивилног друштва из буџета општина и градова. Додала је  да њихова истраживања показују да од два до четири одсто укупног буџета општина и градова додјељује за организацију цивилног друштва, што су значачајна средства, те да се према њеним ријечима та средства се не додјељују на транспарентан и јаван начин.

- Ми смо данас овдје да, кроз вишегодишњу и успјешну сарадњу са СОГРС,  покушамо унаприједити овај систем и да се средства за цивилно друштво додјељују на један транспарентан и пројектно заснован начин и да корисници у локалним заједницама имају пуно више користи од средстава која се додјељују за организације цивилног друштва“, закључила је Селма Османагић – Аговић.
 
 
 Семберија инфо - С. Ристановић