Русија: Одбијена украјинска офанзива у Доњецкој и Запорошкој области :: Semberija INFO ::

 

Русија: Одбијена украјинска офанзива у Доњецкој и Запорошкој области


Фото - Риа новости
МОСКВА, КИЈЕВ - Рат у Украјини траје 474 дана. Након почетног, скромног успјеха украјинске контраофанзиве и мањег напредовања кроз линије одбране руских оружаних снага распоређених на линијама фронта, врховна команда украјинске војске саопштила је данас да су украјинске снаге ангажоване у тешким борбама на жаришним тачкама. Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је почела истрага Међународног кривичног суда (МКС) о рушењу бране на Дњепру.

Кијев тврди да су руске снаге разнијеле још једну брану

Портпарол украјинске војске Валериј Шершен тврди да су руске снаге разнијеле брану у близини села Новодаривка, што је довело до поплава на обе обале реке Мокри Јали у области Доњецка.

Шершен је рекао да је циљ Русије био да се "успори контраофанзива Украјине", али да у томе није успјела.

Гардијан није могао независно да провјери украјинске тврдње.

Русија: Одбијена украјинска офанзива у Доњецкој и Запорошкој области

Руско министарство одбране саопштило је да је одбило покушаје офанзиве украјинских снага у региону Доњецка и Запорожја.

Украјина је претходно навела да су њене трупе ослободиле четврто село од руских снага у групи насеља на југоистоку земље.

Ројтерс није могао одмах да провери извештаје са ратишта.

Више од шест хиљада становника Шебекинског округа у мјестима за привремени смјештај

Више од шест хиљада становника Шебекинског округа Белгородске области, који су морали да напусте своје домове због украјинских гранатирања ових подручја, налази се у мјестима за привремени смјештај у Белгородској области, саопштио је губернатор области Вјачеслав Гладков.

Путин: Оружане снаге Украјине изводе нападе директно на стамбена насеља и хуманитарне објекте 

Оружане снаге Украјине изводе нападе директно на стамбена насеља и хуманитарне објекте, иако са војног становишта то нема смисла, изјавио је руски председник Владимир Путин.

„Зашто непријатељ гађа стамбена насеља? Нема никакве логике. Зашто, који је смисао? И очигледно хуманитарне објекте – то је невјероватно. Нема никаквог ни војног смисла“, примјетио је шеф државе током разговор са добитницима државних награда које су у понедељак уручене у Кремљу.

Руска војска извела контранапад у подручју Времевског виступа

Руска војска извела је контранапад у подручју Времевског виступа, у запорошком правцу, рекао је Владимир Рогов, предсједник покрета „Заједно са Русијом“ радију Комсомољска правда.

„127. дивизија иде у бој, иде напред. Истовремено, велику подрушку им пружају Ваздушно-космичке снаге Русије. Активна је у правцу Нескучни, потискују непријатеља из Макаровке“, рекао је он.

Рогов је напоменуо да ракетна и топовска артиљерија гађају положаје Оружаних снага Украјине.

Главно са брифинга Министарства одбране Русије:

- Оружане снаге Русије извеле су напад ракетама морског базирања на безе украјинских резерви. Циљ је постигнут;

- Оружане снаге Русије уништиле су складиште муниције 67. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине у ДНР;

- У ДНР је погођено људство и опрема четири бригаде Оружаних снага Украјине;

- Системи ПВО Русије пресрели су ракету Точка-У и уништили 8 дронова Оружаних снага Украјине за један дан;

- Губици Оружаних снага Украјине на јужно-доњецком и запорошком правцу достигли су 250 војника;

- Руске оружане снаге су за дан у краснолиманском правцу уништиле више од 55 украјинских војника, самоходне топове „Акација“ и „Гвоздика“ и хаубицу Д-30;

- На запорошком правцу ударима авијације и артиљеријске погођене су јединице 65. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине;

- Оружане снаге РФ су одбиле два напада јединица Оружаних снага Украјине у подручју Первомајског и на северу Маринке у ДНР;

- У правцу Доњецка ликвидирано је око 140 украјинских војника;

- Кијев је изгубио око 250 украјинских војника и пет тенкова у доњецком и запарошком правцу;

- Радарска станица противваздушног ракетног система С-300 уништена је у близини села Гај, Дњепропетровске области;

- Складиште муниције 60. механизоване бригаде Оружаних снага Украјине уништено је код села Глубоко, Харковска област.

Предсједници седам афричких држава могли би посјетити Украјину и Русију

Делегација коју чине предсједници седам афричких држава могла би посјетити Украјину и Русију ове недеље ради разговора о мировној иницијативи, јављају руски медији.

Како се наводе, они би прво могли да посјете Украјину, а затим Русију.

Пелегрини: Складишта оружја широм Европе празна

Складишта оружја широм Европе су празна и биће потребно 5-10 година да се напуне, саопштио је бивши премијер Словачке и лидер партије „Глас – социјална демократија” Петер Пелегрини, преноси портал Правда.

"Складишта (са оружјем) широм Европе су испражњена, све војске ће попуњавати залихе. То је посао за 5-10 година", рекао је политичар. Према његовим речима, због недостатка ресурса више неће моћи да пружа значајнија војна помоћ Украјини.

У међувремену, сукоб у Украјини, према Пелегринијевим ријечима, отворио је нове изгледе за одбрамбену индустрију у Словачкој.
„Рат у Украјини је прилика за словачке произвођаче оружја“, истакао је он.

„Данас се муниција за Украјину купује преко система за централизоване европске набавке, а ако је не производимо у Словачкој, обезбјеђујући земљи приходе и радна места, онда ће се производити у сусједној земљи“, рекао је словачки политичар.

Амбасадa Украјине: Велика хуманитарна катастрофа у Херсонској области

Украјинска амбасада у Србији саопштила је данас да наставља да прикупља хуманитарну помоћ за све грађане Украјине који су страдали у сукобима и да прихвата циљану помоћ за становнике Херсона и сусjедних региона, погођених катастрофом усqед експлозије на Кахoвској хидроелектрани.

Како се наводи у саопштењу потребни су канализациони цjевоводи, пумпе за воду, чамци на надувавање, усисна цријева, постројења за пречишћавање воде и средства за чишћење, подводна опрема, вода за пиће, комплети за храну и друго.

- Детаљнији списак послат је Влади Србије, а може се добити и у Амбасади Украјине у Србији. Приватна лица могу помоћи угроженом становништву преносом средстава на хуманитарни рачун амбасаде - наводи се у саопштењу.

Украјина оптужила Русију да је гађала брану и у Лугањску

Портпарол украјинске војске Валериј Шершен изјавио је данас је да су руске снаге разниjеле брану у близини села Новодаривка, што је довело до поплава на обе обале ријеке Мокри Јали у Лугањску, али BBC није могао независно да потврди ову тврдњу.

Шершен је рекао да Русија намјерно диже у ваздух бране у региону како би зауставила напредовање Украјине ка окупираним областима.

Прошлог понедјељка је пробијена огромна брана Велика Каховка, што је изазвало велике поплаве. Украјинска војска и НАТО оптужили су Русију да је одговорна, док је Русија окривила Украјину.

Хиљаде људи евакуисано је из нижих подручја са обе стране реке Дњепар.

Гаспром обновио снабдијевање гасом кроз Турски ток након поправки

Руски енергетски гигант Гаспром обновио је снадбевање гасом преко Турског тока након поправки на овом гасоводу, саопштило је данас представништво ове компаније.

-"Радови на одржавању гасовода Турски ток, планирани за период између 5. и 12. јуна, су завршени. Транспорт гаса је обновљен - наводи Гаспром на свом Телеграм каналу, преноси РИА Новости.

Прошле године су радови на одржавању Турског тока обављени између 21. и 28. јуна.

Гасовод Турски ток има два крака - један снабдева турске потрошаче, а други доставља гас јужној и југоисточној Европи.

Његов укупни капацитет је 31,5 милијарди кубних метара, а у погон је пуштен у јануару 2020. године, подсјећа руска агенција.

Украјина тврди да су њене снаге ослободиле још једно село у Доњецкој области

Украјинске снаге саопштиле су да су ослободиле село Сторожове у Доњецкој области, објављено је Фејсбук странци заједничког прес-центра Одбрамбених снага украјинске војске.

-Над Сторожовом се поново вијори (украјинска) државна застава и тако ће бити са сваким насељеним местом док не ослободимо све украјинске територије -, наводи се у саопштењу, преноси BBC и наводи да није било могу’ности да се независно провери ова најновија украјинска тврдња са ратишта.

Након почетних успјеха украјинске контраофанзиве воде се тешке борбе

Након почетног, скромног успјеха украјинске контраофанзиве и мањег напредовања кроз линије одбране руских оружаних снага распоређених на линијама фронта, врховна команда украјинске војске саопштила је данас да су украјинске снаге ангажоване у тешким борбама на жаришним тачкама.

-Током протеклог дана је вођено око 25 битака код града Бахмута на истоку Украјине и јужније код Авдијевке и Марјинке, све у Доњецкој области, као и код Билохоривка у области Луганск - саопштено је из генералштаба оружаних снага Украјине, преноси Ројтерс.

Зеленски: Почела је истрага МКС о уништењу бране ХЕ Каховка

Украјински предсједник Володимир Зеленски изјавио је да је почела истрага Међународног кривичног суда (МКС) о уништењу бране хидроелектране Каховка и великој поплави која је настала након тога.

-Представници Међународног кривичног суда посјетили су регион Херсон претходних дана. Првог дана катастрофе, из канцеларије генералног тужиоца послат је захтјев МКС да се спроведе истрага и већ се ради на томе -  навео је Зеленски у ноћном видео обраћању, пренио је Ројтерс.

Зеленски је рекао да је важно што су међународни правни експерти видели пољедице катастрофе, укључујући и инциденте у којима су, како је рекао, гранатирана поплављена подручја.

Украјински званичници рекли су данас да су три особе убијене током руског гранатирања брода који је превозио евакуисане особе из поплављених подручја.

Зеленски је рекао да су украјински спасилачки тимови евакуисали око 4.000 становника из погођених области, укључујући и из подручја са источне обале реке Дњепар, коју држи руска војска.

Претходно је украјинска страна, укључујући и предсједника Володимира Зеленског, оптужила руску војску да је 6. јуна уништила брану код хидроелектране Каховка на реци Дњепар, након чега је дошло до великих поплава у тој области, у којима је више особа изгубило живот.

Руски предсједник Владимир Путин је у телефонском разговору са турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом 7. јуна, напад на ХЕ Каховка назвао "варварским злочином" који је довео до еколошке и хуманитарне катастрофе великих размјера.

Путин је нагласио да Кијев, на приједлог Запада, наставља да заоштрава ситуацију и користи "терористичка средства".

Украјински званичници: Ослободили смо три села на југоистоку земље

Украјински званичници саопштили су да је украјинска војска заузела три села на југоистоку земље током контраофанзиве усмјерене против руских снага.

Снимци на друштвеним мрежама приказују украјинску војску како слави у насељима Блаходатне и Нескућне у Доњецкој области, пренио је BBC.

Замјеница минстра одбране Хана Малијар навела је на Телеграму да су украјинске снаге повратиле и село Макаривка и додала да су то "прве побједе током контраофанзиве".

Предсједник Украјине Володимир Зеленски потврдио је у суботу да је контраофанзива почела.


Агенције / Глас Српске