Почели највећи ваздушни маневри НАТО у историји :: Semberija INFO ::

 

Почели највећи ваздушни маневри НАТО у историји


Фото - Танјуг
Званично највеће ваздушне војне вјежбе у историји НАТО-а почеле су данас у Берлину и трајаће наредне двије седмице.

У вјежбама учествује 25 земаља чланица Алијансе са укупно 10.000 војника и 250 авиона.

Међу авионима, између осталих, биће ангажовани и ловци-бомбардери Ф-35 произведени у САД и Холандији у Локид Мартин Корп, АВАКС извиђачки авиони, ескадриле за допуњавање горива у ваздуху, па чак и транспортни авиони Ратног ваздухопловства Јапана.

Вјежба се изводи на четири локације у Њемачкој, те на по једној у Холандији и Чешкој да би се тестирала способност ваздушних снага НАТО да одговоре на кризу у Европи усред појачаних тензија са Русијом.

- Више од 10.000 војника учесника из земаља НАТО проћи ће кроз бројне припремљене ситуације, не само у ваздуху него и на тлу; "Евакуација с аеродрома" такође је дио рутинске вјежбе - рекао је инспектор њемачких ваздушних снага Инго Герхарц.

Остали сценарији су подршка копнених трупа из ваздуха, борба на небу против непријатељских авиона, али и пресретање пројектила средњег домета од стране борбених бомбардера.

Подручја ваздушног простора за маневре користиће се максимално до четири сата дневно у различитим периодима дана када ће бити обустављан цивилни ваздушни саобраћај, саопштено је из НАТО.

У периоду одржавања НАТО маневара комерцијалне ваздушне линије кроз њемачки ваздушни простор летјеће промијењеним рутама и с мањим кашњењима.

Њемачки стручњак Клеменс Болингер је истакао да је рад цивилних и војних контролора лета у Њемачкој интегрисан посљедњих 30 година и да је због тога њемачки ваздушни простор толико оптерећен.

У удружењу европских авио-превозника Ерлајнс Европа не очекују отказивања летова, али задржавају "могућност да ће бити кашњења", али она, према тренутним процјенама, не би смјела бити велика.


​Танјуг / Глас Српске