Тужилаштво БиХ: Формиран предмет против Дарија Кордића :: Semberija INFO ::

 

Тужилаштво БиХ: Формиран предмет против Дарија Кордића


Тужилаштво Босне и Херцеговине је запримило кривичну пријаву Мирнеса Ајановића против Дарија Кордића, који је пуштен пријевремено са одслужења казне за злочине почињене у Ахмићима и средњој Босни, а недавно је казао да “би све поновио”, те су његову изјаву осудила удружења жртава тражећи да се врати на одслужење казне.

Након пријаве адвоката Мирнеса Ајановића Тужилаштво Босне и Херцеговине је у процедуру упутило пријаву против Дарија Кордића, а која је дата поступајућем тужитељу.

“Тужилаштво БиХ је у суботу путем електронске поште, на е-маил адресу, запримило поднесак-пријаву од Ајановић Мирнеса. Након запримања, пријава је упућена у даљу процедуру, те путем ЦМС-а дата у рад поступајућем тужитељу”, наводе из Тужилаштва БиХ.

Подсјетимо, међународни суд за ратне злочине у Хаагу осудио је Кордића, ратног заповједника ХВО-а и потпредсједника тадашње Херцег-Босне, на 25 година затвора због ратних злочина почињих над бошњачким становништвом у Лашванској долини током рата у средишњој Босни 1993. и 1994. године. Међу злочинима због којих је Кордић осуђен је и покољ у Ахмићима, гдје су припадници ХВО-а 16. априла 1993. убили 116 бошњачких цивила, међу њима и 32 жене и 11 дјеце.

Кордић је 2014. ослобођен, након што је одслужио двије трећине казне.

Из Удружења жртава и свједока геноцида БиХ су, у писму упућеном Грациели Гати Сантани, предсједници Међународног резидуалног механизма за кривичне судове (ММРКС), навели да је овом изјавом прекршена и дискредитирана одлука о његовом пуштању на слободу, те да је Кордић “показао да је обмануо МКСЈ и аустријске власти гдје је издржавао казну затвора од 25 година”, преноси БИРН БиХ.


​БХРТ