Америка тајно распоредила око 150 нуклеарних бојевих глава у пет европских земаља :: Semberija INFO ::

 

Америка тајно распоредила око 150 нуклеарних бојевих глава у пет европских земаља


САД су распоредиле око 150 комада нуклеарног оружја у ваздушне базе у Европи без икаквог званичног саопштења, изјавила је Алиша Сандерс-Закре, координаторка политике и истраживања за Међународну кампању за укидање нуклеарног оружја (ICAN).

Како је навела, ова муниција се налази у Немачкој, Белгији, Холандији, Турској и Италији.

„Према независним експертима, око 150 бојевих глава је распоређено у америчким ваздушним базама у овим земљама", казала је Сандерс-Закре на брифингу, преноси РТ.

Она је нагласила да је ICAN изузетно забринут због распоређивања ове врсте оружја у било којој европској земљи и подсетила на кубанску ракетну кризу.

„Такве акције су потенцијални окидач који повећава ризик од нуклеарног рата. Европске земље које позивају цео свет на транспарентност у вези са нуклеарним оружјем су отворено лицемерне", поручила је она.

Према њенима речима, веома је важно да се погледају сви "инструменти које имају како би се побољшала ова транспарентност и да се поставе питања: шта су ове бомбе и где се налазе?".

Међународна кампања за ликвидацију нуклеарног оружја (ICAN) је међународна организација основана 2007. године, чија је сврха промовисање усвајања и имплементације Уговора о забрани нуклеарног оружја. Организација је 2017. године добила Нобелову награду за мир.

У марту је руски председник Владимир Путин саопштио да су се Москва и Минск договорили о размештању тактичког нуклеарног оружја у Белорусији. Како је Путин навео, разлог за такав корак била је изјава Велике Британије о снабдевању Украјине муницијом са осиромашеним уранијумом.


Политика