Повећање прага за улазак у ПДВ спасава радна мјеста :: Semberija INFO ::

 

Повећање прага за улазак у ПДВ спасава радна мјеста


Буду ли усвојене измјене Закона о порезу на додатну вриједност (ПДВ), које, између осталог, предвиђају повећање прага за улазак фирме у ПДВ систем са садашњих 50.000 КМ на 100.000 КМ годишњег промета, биће то значајан корак који ће спасити бројна радна мјеста, поручују из Занатско-предузетничке коморе Републике Српске.

Ове измјене, које годинама тражи дио пословне заједнице, требало би да се нађу пред посланицима Парламентарне скупштине БиХ на сједници у сриједу, а њима је предвиђено да је привредник дужан регистровати се као порески обвезник ако годишњи промет прелази 100.000 КМ, као и помјерање рока за подношење пореских пријава са десетог у мјесецу на крај мјесеца.

Јован Братић, директор Занатско-предузетничке коморе Републике Српске, оцјењује да би помјерање прага за улазак у ПДВ систем са 50.000 на 100.000 било јако корисно.

"Ми смо то тражили више пута и то траје неколико година. Тражили смо да то буде 120.000 марака, али бих био срећан да буде усвојено и на 100.000. Били бисмо презадовољни, то би спасило бројна радна мјеста. Нас, самосталних предузетника, има 25.000 и запошљавамо више од 50.000 радника у Српској", рекао је Братић за "Независне новине".

Жељко Бабић, предсједник Обртничке коморе ФБиХ, каже да је та комора у протеклом периоду одржала низ састанака са кантоналним обртничким коморама у ФБиХ по питању обавезног уласка у ПДВ систем, односно повећавања прага за улазак.

"Морамо нагласити да су и ставови обртника различити. Чињеница је да када се усвајао Закон о порезу на додану вриједност промет од 50.000 КМ као праг уласка у систем ПДВ-а био је разумљив и одмјерен", рекао је Бабић за "Независне новине".

Према његовим ријечима, тај праг је у међувремену појела инфлација.

"У земљама окружења такођер је различит, тако да је праг за улазак у систем ПДВ-а у Хрватској нешто мање од 78.000 КМ, точније 39.816 еура, а у Србији око 133.000 КМ. Такођер, Управа за неизравно опорезивање БиХ потврдила је како су на крају прошле године имали велики број захтјева обвезника за улазак у сустав ПДВ-а по 'сили закона', с обзиром на то како су због инфлације премашили промет од 50.000 КМ", навео је Бабић.

Обртничка комора ФБиХ ће, истакао је, свакако послушати глас обртника и равнати се према њиховим потребама у коначном одлучивању о стопи која би требало да буде праг за улазак у ПДВ систем.

Економиста Игор Гавран не вјерује да ће бити усвојена иједна од ове двије промјене јер су, подсјећа, чак и неки послодавци недавно заговарали да се сви приједлози за измјене Закона о ПДВ-у разматрају заједно јер је ријеч о системском закону који се не треба често мијењати, а има још много приједлога.

"Али, што се тиче само садржаја ових приједлога мислим да је помјерање рока сасвим разумно. У неким државама је још флексибилније и погодније за обвезнике. Биће штета ако се поново одбије. Када је ријеч о повећању прага мислим да је приједлог нереалан и захтијева озбиљне симулације и анализе могућих ефеката", каже Гавран.

Према његовим ријечима, бити дио система ПДВ-а није никаква казна јер овај систем има и своје предности за обвезника.

"Добијате право одбитка улазног пореза, постајете атрактивнији партнер другим ПДВ обвезницима, сигнализирате да сте дио строжег и уређенијег пореског система и контроле. Бојим се да многи који желе избјећи улазак у систем ПДВ-а или желе изаћи из система у ствари траже начин лакшег избјегавања плаћања обавеза или повећања властите зараде, јер је извјесно да већина неће смањити своје цијене ако више не буде обрачунавала ПДВ", поручио је Гавран.

Подсјетимо, у образложењу приједлога који су у парламентарну процедуру упутили СДС-ови Младен Босић и Дарко Бабаљ наводи се да је повећање границе за регистрацију обвезника плаћања ПДВ-а са 50.000 КМ на 100.000 КМ потреба с обзиром на инфлаторна кретања и повећања цијена робе и услуга, као и предвиђања економских кретања за наредни период.

(Независне)