Предсједница Дјечијег суда "контролисала" затвор којим управља суд за одрасле :: Semberija INFO ::

 

Предсједница Дјечијег суда "контролисала" затвор којим управља суд за одрасле


                        
Република Српска је, преко Министарства правде, дала снажну подршку и, званично, признала Суд Дјечије земље "М" у Међашима, установљен, са дјецом судијама, у истоименој хуманитарној организацији, тако што је дозволило, као и председник Вишег суда у Бијељини, судија Зоран Џида, да дјевојчица Мишел Мишковић, предсједница Дјечијег суда, званично, посјети Окружни затвор у Бијељини.

Мишел се, како каже, увјерила у добре услове који владају у тој васпитно-поправној установи, прије свега када је реч о третману дјјеце која долазе да посећују своје родитеље у притвору или на издржавању казне.

Мирослав Марић, главни васпитач у установи, рекао је Мишели  да "затворско руководство све чини  да дјеца затворених родитеља осјећају што мање трауме, које су неминовне, приликом сусрета са најмилијима у затворским условима.

Предсједник Вишег суда у Бијељини, Зоран Џида, дао је пуну подршку Дјечијем суду и његовој младој предсједници, "суду који не суди људима, али суди злу, злочину, осионости, бестијалности, бахатости,  себичности, нехуманости, суревњивости,  охолости...".

 Како каже Душан Томић, генерални секретар ДА "Међаши" Мишковићева ће да посјети и затворе у Брчко дистрикту и Федерацији БиХ, после чега ће да спреми излагање о положају дјеце када посјећују родитеље у затворима за велики међународни скуп, чији ће ускоро бити домаћин Дечји конзулат" Стари храст" у Руњанима, код Лознице.


За Семберија инфо - Младен Василић