Додик: Прогласићемо да Суд и Тужилаштво БиХ и СИПА немају надлежност у РС :: Semberija INFO ::

 

Додик: Прогласићемо да Суд и Тужилаштво БиХ и СИПА немају надлежност у РС


Предсједник Републике Српске (РС) Милорад Додик изјавио је да Закон о непровођењу одлука Уставног суда Босне и Херцеговине на територији Републике Српске и Закон о необјављивању одлука високог представника у Службеном гласнику РС неће бити поништени, те да ће се у Републици Српској проводити, иако је високи представник у БиХ Кристијан Шмит наведене законе јуче ставио ван снаге.

"Ови закони неће бити поништени и ми ћемо их проводити, па ћемо видјети шта ће бити. Ове законе је Народна скупштина РС усвојила двотрећинском већином и они ће остати на снази и ја ћу их прогласити", рекао је Додик.

Потом је најавио, како је рекао, јачање међуентитетске линије и још неке кораке.

"Ојачаћемо међуентитетску линију. Прогласићемо да Суд и Тужилаштво БиХ и СИПА немају надлежност у Републици Српској. Ојачаћемо полицију РС. Не очекујем да ће на нас кренути оружаном силом, али ако крену ми се нећемо опирати. Ако сад поклекнемо и не будемо одлучни, нестаће нас за десет година. Ако будемо храбри и истрајни, опстаћемо", навео је Додик.

Најавио је да ће на јесен представити нову политику о наредном периоду.

"Ја морам да браним овај народ, спреман сам на жртву и ићи ћу до краја. Ићи ћу до краја, јер немам другог избора", рекао је Додик.

Поновио је да Република Српска не прихвата Шмита као високог представника.

"Ми разматрамо да тужимо Шмита њемачком законодавству за лажно представљање", рекао је Додик и додао како им је за то потребан њемачки држављанин, те да адвокати кажу да је то могуће.


​АА / БХРТ