Један таг за наплату путарине у три земље регије :: Semberija INFO ::

 

Један таг за наплату путарине у три земље регије



БЕОГРАД - Од суботе је почео да важи јединствени таг за електронску наплату путарине (ЕНП) у Сјеверној Македонији, Албанији и Србији, објавила су предузећа за одржавање путева из двије земље региона Србије и Сјеверне Македоније.

То значи да ће корисници возила с јединственим уређајем моћи да плаћају путарину без заустављања и додатне куповине уређаја и картица у свакој земљи.

Претходно је потребно ТАГ (микроталасни транспондер) регистровати (реконфигурисати) на порталу хттпс://опенбалканетц.цом/#

Увођење јединственог тага требало би да повећа безбједност саобраћаја и смањи гужве на аутопутевима, како у смислу протока саобраћаја људи у љетњој сезони као и убудуће, тако и у сегменту робне размјене.

"Очекујемо да се овим начином наплате путарине растерети промет возила на наплатним рампама, да се смањи емисија штетних гасова из моторних возила, а предност за грађане је и то што неће чекати у редовима у шпицу сезоне. Са друге стране, значи да ће брже стићи на одредиште", наводи се у саопштењу македонске компаније за одржавање путева ЈПДП.

У Сјеверној Македонији електронски систем наплате путарина функционише од седмог мјесеца 2019. године, на седам наплатних станица коридора 10. У току је модернизација увођења овог система на наплатним станицама Миладиновци, Глумово, Желино, Тетово и Гостивар на коридору 8. Ради се на увођењу тог система и у Хрватској, а преговара се са Грчком.

Електронска наплата путарине  ЕНП је бесконтактно плаћање путарине употребом уређаја за ЕНП за одговарајућу категорију возила.

ЕНП омогућава пролазак посебно означеним саобраћајним тракама без заустављања односно наплату путарине без задржавања и употребе готовинског плаћања. Тиме пружа комфорну и безбједну вожњу уз избјегавање евентуалних застоја.

Трансакција се врши аутоматски, између уређаја за ЕНП, који је смјештен са унутрашње стране предњег вјетробранског стакла возила и посебног комуникационог система кратког домета са антеном инсталираног поред ЕНП наплатне саобраћајне траке.

Корисник електронске наплате путарине је у обавези да прати упутство за постављање и кориштење уређаја за ЕНП.

Уређаји се допуњују на посебно означеним мјестима, бензинским станицама.


Независне новине