Ердоган: Шведска неће добити одобрење за чланство у НАТО све док чува терористе :: Semberija INFO ::

 

Ердоган: Шведска неће добити одобрење за чланство у НАТО све док чува терористе


FOTO: EPA-EFE/NECATI SAVAS
Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган данас је поручио да та земља неће одустати од противљења уласку Шведске у НАТО, уколико она не буде престала да пружа уточиште терористима.

- Наш став, очекивања и обећања која су дата су јасни. У овом тренутку, бранимо исте принципе које смо бранили прошле године. Желимо само да остану вјерни ономе што су потписали - рекао је Ердоган након састанка владе, преноси Ројтерс.

Истакао је да Анкара очекује од Шведске да престане да пружа уточиште члановима Радничке партије Курдистана и групе коју Турска сматра одговорном за покушај државног удара 2016. године.

- Сви треба да признају да не могу да буду пријатељи са Турском, уколико дозвољаваљу терористима да демонстрирају на централним трговима њихових градова - поручио је турски предсједник.

Прошле недеље је одржан протест током којег је један од двојице организатора поцијепао и запалио копију Курана испред централне џамије у Стокхолму.

Док је око 200 људи посматрало његов чин, демонстрант је прво поцијепао странице и њима обрисао ципеле, након чега је Куран ставио на сланину и спалио је, што су Турска и неке друге муслиманске земље оштро осудиле.

(Тањуг)