За инфраструктурне пројекте у БиХ бесповратна 303 милиона евра :: Semberija INFO ::

 

За инфраструктурне пројекте у БиХ бесповратна 303 милиона евра


Фото - РТРС
За БиХ су намијењена 303 милиона евра за четири значајна инфраструктурна пројекта у оквиру новог финансијског пакета укупне вриједности 2,1 милијарду евра који је објавила Европска комисија за подршку инвестиционим пројектима на Балкану, саопштено је из Делегације ЕУ у БиХ.

Укупан износ за 14 нових водећих инвестиционих пројеката на Балкану укључује бесповратна средства ЕУ у вриједности 528 милиона евра из Инструмента за претприступну помоћ /ИПА три/, додатне билатералне доприносе држава чланица ЕУ и Норвешке, зајмове међународних финансијских институција и доприносе самих земаља Балкана.

У саопштењу се наводи да је од укупно 528 милиона евра бесповратних средстава колико је ЕУ додијелила региону, за БиХ намијењено 303 милиона евра за четири значајна пројекта који ће грађанима пружити конкретне користи у смислу унапређења саобраћаја, чисте енергије и животне средине.

Укупна инвестиција омогућена овим грантовима, заједно са позајмицама од међународних финансијских институција, износи 788 милиона евра.

Овим инвестиционим пројектом ће бити изграђено 11,9 километара ауто-пута на Коридору "Пет це", од Озимица до Поприкуша, укључујући пет тунела и девет мостова.

Биће изграђена и 14,2 километра ауто-пута на Коридору "Пет це" са почетком прије петље Мостар-Сјевер и завршетком након петље Мостар-Југ.

Средства су предвиђена и за пројекат унапређења система водоснабдијевања у Сарајеву чији је циљ смањење губитака воде замјеном или санацијом застарјелих цјевовода, пумпних станица и бунара, чиме ће бити омогућено побољшање постојећих и прикључивање око 4.000 нових прикључака за домаћинства.

Средства су намијењена и за санацију Црпне хидроелектране Чапљина, а пројектом ће се санирати опрема.

Европска комисија објавила је у петак, 30. јуна, нови финансијски пакет за подршку финансирању 14 водећих инвестиционих пројеката у области саобраћаја, енергетике, животне средине, људског капитала и подршке приватном сектору на Балкану.

Ово је пети инвестициони пакет у оквиру Економског и инвестиционог плана ЕУ за Балкан. Пројекти су припремљени у блиској сарадњи са партнерима на Балкану и међународним финансијским институцијама с циљем убрзања европске перспективе региона.

Европски комесар за проширење и сусједску политику Оливер Вархељи истакао је да овим новим инвестиционим пакетом јасно поручују партнерима на Балкану да је њихова будућност унутар ЕУ и да остварују стални напредак у превазилажењу постојеће разлике у економском развоју.

- Ови пројекти ће допринијети бољем повезивању унутар региона као и са ЕУ, декарбонизацији и конкурентности приватног сектора у региону. Користим прилику да позовем наше партнере на Балкану и међународне финансијске институције да што прије покрену ове пројекте како би грађани и пословни субјекти у региону могли уживати у користима ових инвестиција - навео је Вархељи.


РТРС