Свjетска метеоролошка организација упозорила на даљи раст температура у свијету :: Semberija INFO ::

 

Свjетска метеоролошка организација упозорила на даљи раст температура у свијету



ЖЕНЕВА– Очекује се да ће температуре ваздуха широм свијета наставити да расту због ефеката Ел Ниња, најпознатијег феномена глобалног климатског система који се први пут појавио у тропским областима Пацифика, саопштила је данас Свјетска метеоролошка организација (СМО).

Ел Нино је феномен загријавања површинске температуре воде у источним и централним дијеловима Тихог океана и повезан је са настанком екстремних временских прилика - од тропских циклона преко обилних падавина до јаке суше, преноси Ројтерс.

Данашње саопштење СМО потврдило је посљедњим мјесечни извештај америчког Националног административног центра за предвиђање климатских промјена.

Најтоплија забиљежена година на свијету, 2016. поклопила се са јаким Ел Нињом, иако стручњаци упозоравају да су климатске промјене подстакле екстремне температуре чак и у годинама без Ел Ниња.

СМО је у мају саопштила да постоји јака вјероватноћа да би рекорд из 2016. године ускоро могао да буде оборен, јер ће најмање једна од наредних пет година, али и предстојећи петогодишњи период у цјелини, бити најтоплији до сада.


Тањуг – Глас Српске