ОТВОРЕНА ПРВА УСТАНОВА ЗА ПАЛИЈАТИВНУ ЊЕГУ У РС: Једино мјесто ове врсте у Српској :: Semberija INFO ::

 

ОТВОРЕНА ПРВА УСТАНОВА ЗА ПАЛИЈАТИВНУ ЊЕГУ У РС: Једино мјесто ове врсте у Српској



Крајем прошлог мјесеца у Бијељини је отворена Здравствена установа за палијативну његу „Spitex“ која помаже и при рехабилитацији након можданог удара и операција. Ради се о приватној здравственој установи болничког типа која је једина те врсте у Републици Српској. Поред Бијељине, ЗУ „Spitex“ постоје још у Брчком и Орашју. 



- Дуго година сам у здравству гдје сам кроз рад са људима, са пацијентима увидио потребу за постојањем једне овакве установе. Здравствени систем у Републици Српској функционише кроз свој примарни, секундарни и терцијални ниво. Међутим, када пацијент прође све те фазе и дође у фазу неизљечивости болести тада он, нажалост, престаје постојати за наш здравствени систем. За њега престаје било који облик здравствене заштите и не постоји ни једна јавна здравствена установа којој се породица обољелог може обратити за помоћ.



Институционално, овај проблем није ријешен у Републици Српској. Из тог разлога сам, прије непуне три године, као прву у БиХ у Брчком покренуо установу која ће се бринути, управо, о оваквим болесницима. Послије Брчког отворили смо Здравствену установу за палијативну његу у Орашју и, ево, однедавно и у Бијељини“, изјавио је за „Семберија инфо“ Данијел Пендић, оснивач и директор установе за здравствену и палијативну његу „Spitex“, потврдивши да је интересовање за њихове услуге велико. 

Током првих осам дана рада ове установе примили су десет пацијената, а капацитет бијељинског одјељења ЗУ „Spitex“ је 45 кревета.



Знање и искуство медицинског особља запослених у овој установи чини основу њиховог односа према пацијентима. Од својих почетака, прије неколико година у Брчком, здравствене установе „Spitex“ су ангажовале најбоље љекаре, па је тако у њиховом бијељинском одјељењу ангажован примаријус др Момир Црнић, специјалиста анестезиологије и реаниматологије (начелник Службе палијативне његе и терапије бола), др Мијан Симикић, специјалиста интерне медицине и Данијел Пендић, клинички психотерапеут. 



Поред смјештаја и његе онколошких пацијената, ова установа пружа услуге рахабилитације након можданог удара и операција (операције кука, кољена, итд.).

- У БиХ не постоји установа која би се професионално бавила рехабилитацијом пацијената након можданог удара. У том смислу наши здравствени радници су прошли бројна стручна усавршавања гдје, напримјер имамо сертификат којим се потврђује квалитет знања и вјештина за рад са дементним пацијентима. Имамо и потребну опрему која нам олакшава медицински третман пацијената. Поред тога, располажемо са стручним кадром и потребним медицинским средствима за рехабилитацију након операција кука или кољена. Евиденције показују да у 90 посто ситуација, пацијенти вријеме у периоду између операције и термина за рехабилитацију у, нпр. Заводу „Др Мирослав Зотовић“, вријеме које је изузетно важно у процесу њиховог оздрављења углавном проводе кући, без довољног или без икаквог кретања. Здравствени проблеми који се не почну рјешавати у том кључном периоду опоравка касније се тешко могу у потпуности исправити. Зато смо ми ту да попунимо ту празнину“, истакао је за „Семберија инфо“ директор Данијел Пендић.



Поред наведених медицинских услуга, Здравствена установа „Spitex“ располаже са највећом салом са физиотерапију у Бијељини. Према ријечима директора Пендића, ускоро ће се инсталирати најмодернија опрема за физикалну медицину која ће, уз постојећи стручни кадар ову здравствену установу поставити у ранг са установама које пружају најквалитетнију услугу физиотерапије у БиХ.

Данијел Пендић, клинички психотерапеут



Поред чињенице да је оснивач и директор ЗУ „Spitex“, Данијел Пендић је клинички психолог и члан Националног тима за трансплантацију Републике Српске. Тим се састоји од стручњака из седам различитих медицинских грана. Пендић ради са пацијентима и њиховим породицама (из којих, код нас најчешће долазе донори) како би се процес донирања и трансплантације реализовао што лакше и за пацијента и за донора.


Семберске новине - Семберија инфо