Руски војни авион Су-25 пао у Азовско море, пилот се катапултирао :: Semberija INFO ::

 

Руски војни авион Су-25 пао у Азовско море, пилот се катапултирао


Фото - ДПРУ

МОСКВА, КИЈЕВ – Рат у Украјини ушао је у 509. дан. Двије особе из Белгородске области у Русији, мајка и отац, погинуле су у "ванредном случају“ на Кримском мосту, а њихова ћерка је повријеђена, саопштио је гувернер региона на Телеграму.Савјет безбједности Уједињених нација одржаће данас састанак о ситуацији у Украјини.

Бјелорусија наводи да је оборила украјински извиђачки дрон

Бјелорусија је данас саопштила да су њени граничари оборили украјински извиђачки дрон који је прешао у недјељу на њену територију у близини ријеке Дњепар. 

Бјелоруска гранична агенција саопштила је да је након инцидента покренут "административни поступак", пренио је Ројтерс.

Украјинска гранична служба (ДПСУ) је у суботу потврдила да су припадници приватне војне групе "Вагнер" стигли у Бјелорусију из сусједне Русије, јавила је Би-Би-Си (ББЦ). 

Портпарол ДПСУ Андриј Демченко потврдио је присуство 

"Вагнера" у Бјелорусији у краткој данашњој изјави, као и да је у току процјена колико "вагнероваца" има у Бјелорусији, као и њихове тачне локације и циљеви.

Он је рекао да украјински граничари "настављају да прате ситуацију" преко сјеверне границе не наводећи друге детаље.

Министарство одбране Бјелорусије је у петак саопштило да "Вагнерови" војници сада дјелују као војни инструктори за снаге територијалне одбране земље. 

Руски војни тренажни авион Су-25 срушио се у Азовско море

Руски војни тренажни авион Су-25 срушио се данас у Азовско море код Јејска, саопштено је преко Телеграм канала из Оперативног штаба Краснодарске територије.

Су-25 је оклопни, подзвучни јуришни авион дизајниран за директну подршку копнених снага изнад бојишта и уништавање објеката са задатим координатама у свим временским условима и дању и ноћу.

"Око 15 часова стигла је информација да се авион Су-25 срушио у близини обале. На летјелици нема видљивих оштећења. На мјесто пада летелице су изашли специјалисти министарства одбране и припадници специјалних служби", наводи се у званичном саопштењу, преноси РИА Новости.

Према подацима које је пренијела руска агенција позивајући се на прес службу Јужног војног округа, јуришни авион Су-25 је изводио тренажни лет, а према прелиминарним налазима истраге узрок несреће је квар мотора.

Путин издао наредбе након што је добио извјештаје о нападу дроном на Крим

Руског предсједника Владимира Путина обавијестиле су релевантне агенције о нападу дроном на Кримски мост и он је издао неколико наредби, као што је помоћ људима на путу у том подручју, изјавио је данас гласноговорник Кремља Дмитриј Песков.

Песков је рекао да је Путин примио извјештаје замјеника премијера Марата Хуснулина, шефа руске Федералне службе сигурности (ФСБ) Александра Бортникова, министра промета Виталија Савељева и лидера Крима Сергеја Аксјонова о посљедицама терористичког напада на Кримски мост.

Након тога, Путин је издао упуте да се подузму напори да се промет настави према Криму, као и да се пружи помоћ људима који су на путу, казао је Песков.

Према његовим ријечима, Путин је наложио замјенику премијера да надгледа радове на поправку Кримског моста.

Песков је рекао да ће Хуснулин с мјеста догађаја извијестити Путина о ситуацији.

Два украјинска поморска беспилотна зракоплова извела су јутрос терористички напад на Кримски мост, саопћио је руски Национални антитерористички комитет за ТАС С. 

Руски истражни комитет започео је истрагу о терористичком нападу. 

У нападу су погинуле двије особе, а једна дјевојчица је озлијеђена.

У нападу је и оштећен колник моста, а промет је јутрос био обустављен. 

Промет на жељезничкој дионици моста касније је настављен. 

Трајекти такође осигуравају везу с Кримом. 

Путничким аутомобилима ускоро ће бити допуштено да напусте Крим трајектима, док ће камионима бити допуштено да путују само кроз четири украјинске области које је Русија припојила прошле године након референдума.

Русија: Раскидање уговора значи повлачење јамстава за сигурност пловидбе

Раскидање уговора о извозу жита Црним морем значи повлачење јамстава за сигурност пловидбе, као и сужавање поморског хуманитарног коридора и затварање заједничког координацијског центра у Истанбулу, саопштило је данас руско Министарство вањских послова.

Наглашено је да ће ''без судјеловања Русије, Црноморска иницијатива престати функционирати од сутра, 18. јула'', и да је ''дошло вријеме да се покаже декларирана солидарност са еуропским савезницима Кијева, који могу извозити украјинску храну преко копнених коридора''.

Песков: Није било разговора о мјерама, иако се оне стално дотјерују

Није било разговора о додатним безбједносним мјерама на Криму након ''терористичког напада'' на Кримски мост, иако се мјере ''стално дотјерују'', изјавио је данас портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је навео да је Крим ''додатно оптерећен туристима'', да постоје редови до инспекцијских пунктова, да је, у том контексту, најважније осигурати безбједност, и да се о томе најчешће говорило на састанцима са руским предсједником Владимиром Путином, преноси ТАСС.

''Знамо узрок ванредног стања на Кримском мосту, знамо ко стоји иза овог терористичког напада. То ће од свих нас захтијевати прибраност, као и додатне мјере, додатни рад'', рекао је Песков и додао да све релевантне руске агенције раде на спречавању терористичких напада, као ида су власти свјесне ''подмукле природе кијевског режима''.

''Данас је кијевски режим убио младу породицу: родитеље једне дјевојчице. Она је рањена на Кримском мосту. И о томе је потребно причати да би сви чули. Све је то починио кијевски режим. У међувремену, сви ћемо радити, бити будни и на опрезу како бисмо спријечили понављање оваквих трагедија'', рекао је портпарол руског предсједника.

Рано јутрос, у нападу за који руска страна оптужује украјинску, погођен је Кримски мост, што се може видети на снимцима локалних кримских телевизија, али и на друштвеним мрежама.

Неименована дјевојчица је рањена, док су њени родитељи убијени.

Један дио моста, тачније, плоча једне стране пута на мосту је погођена и нагнута је на доле, али није срушена.

Медведев: Терористи разумијеју само језик силе, треба им дићи куће у ваздух

Замјеник предсједника Савјета за безбједност Руске Федерације Дмитриј Медведев изјавио је данас да искуство, како домаће, тако и свјетско, показује да је "немогуће борити се против терориста међународним санкцијама, застрашивањем и да они разумеју само језик силе".

"Зато је потребно дићи у ваздух куће терориста и куће њихових рођака, тражити и елиминисати њихове саучеснике, напуштајући бесмислену идеју суђења против њих. Али најважније је уништити највише руководство терористичких формација, у каквим год пукотинама се крију ти инсекти. Тешко је, али је изводљиво", навео је Медведев на Телеграму, преносе РИА Новости.

Лидер самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) Денис Пушилин изјавио је да украјинске власти "сада терористички напад на Кримски мост представљају као национално достигнуће".

"Покушавају да прикрију сопствене неуспјехе ударима на цивилно становништво и цивилну инфраструктуру", навео је на Телеграму вршилац дужности шефа ДНР.

Песков: Вечерас састанак Путина поводом напада на Кримски мост

Портпарол Кремља Дмитриј Песков изјавио је данас да ће предсједник Владимир Путин вечерас одржати састанак поводом напада на Кримски мост и поручио да ће одговор Украјини бити настављање "специјалне војне операције" до испуњења циљева.

Песков је додао да је предсједник Русије Владимир Путин саслушао извештаје замјеника премијера Марата Хуснулина, шефа Федералне службе безбједности (ФСБ) Александра Бортњикова, министра саобраћаја Виталија Савељева и шефа Крима Сергеја Аксјонова о, како је навео, "посљедицама терористичког напада на Кримски мост".

"Тренутно, у име шефа државе, Хуснулин лети у регион, а након што се упозна са ситуацијом на лицу мјеста, предсједник ће око 19 сати по московском времену очекивати извештај путем видео-везе, биће састанак", додао је Песков.

Песков је истакао да је Путин дао инструкције да се организује саобраћај у правцу Крима и да се пружи помоћ људима на путу.

Путин је наложио и поправку моста, а Песков нагласио да Москва зна ко стоји иза напада и да је "убиство родитеља и рањавање њиховог дјетета дјело кијевског режима".

Руски Национални антитерористички комитет претходно је саопштио да је Кијев рано јутрос извео терористички напад на Кримски мост са два дрона и да је оштећена је путна компонента моста.

Русија обуставила учешће у споразуму о извозу жита Црним морем

КопирајРусија обуставља своје учешће у споразуму о извозу житарица Црним морем, поручено је данас из Кремља и наведено да раскид споразума није повезан са ноћашњим нападом на Кримски мост.

''Данас су престали да важе црноморски споразуми. Као што је председник Руске Федерације раније рекао, рок је 17. јул. Нажалост, дио који се односи на Русију, црноморски споразуми до сада нису спроведени. Стога је његово дејство престало'', рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков.

Он је додао да ће се Русија ''одмах вратити имплементацији овог споразума чим буде испуњен руски део споразума'', преноси РИА.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да је Русија у понедиељак обавијестила Турску, Украјину и УН о овој одлуци.

Претходно је руски предсједник Владимир Путин, у разговору са јужноафричким колегом Сирилом Рамафозом, рекао да нису испуњене обавезе да се отклоне препреке извозу руске хране и ђубрива, и истакао да главни циљ споразума, а то је снабдијевање житом земаља суочени са несташицом хране, укључујући и оне на афричком континенту, није реализован.

Споразум Кијева и Москве, којим су посредовале Уједињене нације и Турска, имао је за циљ да ублажи глобалну кризу са храном тако што ће омогућити да се украјинско жито блокирано сукобом између Русије и Украјине безбједно извози Црним морем.

Споразум је продужен неколико пута, а истекао је данас, након што је Русија мјесецима уназад поручивала да услови за продужење споразума нису испуњени.

Руски комитет: Кримски мост оштећен у нападу украјинских дронова

Руски Национални антитерористички комитет саопштио је да су Кримски мост ноћас у 3.05 сати напала два украјинска беспилотна пловила, преносе РИА Новости.

-Усљед почињеног терористичког акта оштећена је путна компонента Кримског моста. Истовремено, двије одрасле особе су погинуле, а једно дијете је повријеђено - наведено је у саопштењу.

Покренут је кривични поступак по члану терористички акт.

Наводи се да су на лицу мјеста службе Хитне помоћи и да органи реда спроводе све неопходне оперативне и истражне радње.

Истражитељи утврђују умијешане у организовање терористичког акта из редова украјинских специјалних служби и оружаних формација, саопштила је прес-служба Истражног комитета.

Друмски саобраћај преко моста на Криму је обустављен, а жељезнички саобраћај је поново успостављен око девет часова.

Предсједник кримског парламента: Ово је терористички напад украјинских власти

Предсједник кримског парламента Владимир Константинов објавио је на Телеграму да је узрок јутрошње ванредне ситуације на Кримском мосту терористички напад украјинских власти.

-Терористички режим у Кијеву је починио нови злочин, напао је Кримски мост. Кијев је морао да зна да је аутомобилски дио моста искључиво за цивилни саобраћај - навео је  Константинов, преносе РИА Новости.

У инциденту је погинуо брачни пар, док је њихова малољетна ћерка повријеђена и налази се на одјељењу реанимације у оближњој болници.

Члан Уставног одбора руског Савјета Федерације Александар Башкин навео је на Телеграму да је Украјина, “суочена са неуспјесима у контраофанзиви, искалила бијес на цивилима” нападом на Кримски мост.

-Суочене са очигледним неуспјехом контраофанзиве, украјинске власти искаљују свој гнијев на цивилима, чинећи ратне злочине против цивила - навео је Башкин.

Додао је да ће у блиској будућности вјероватно услиједити оштар и адекватан одговор Русије и оцијенио да су се кијевске власти “лишиле права” да се жале на одговор који буде услиједио.

РИА Новости су, у међувремену, пренијеле да је око девет по локалном времену обновљен жељезнички саобраћај преко Кримског моста, како је и најавио шеф Крима Сергеј Аксјонов.

Прва реаговања из Украјине на инцидент на Кримском мосту

Портпарол украјинске војно-обавјештајне службе (ГУР) Андриј Јусов изјавио је да та служба неће коментарисати јутрошњи инцидент на Кримском мосту, када су двије особе погинуле, а једно дијете повријеђено.

-Сада цијели свијет може да види километарске гужве и оштећење конструкције моста. Што се тиче додатних коментара у вези са инцидентом, неће их бити. Могу само да цитирам ријечи шефа ГУР, Кирила Буданова, да је Кримски мост тамо сувишна грађевина - рекао је Јусов, преноси Униан.

Он је напоменуо да ће због оштећења дијела моста Руси имати проблема са логистиком.

-Руси користе Крим као главно логистичко чвориште за пребацивање снага и опреме дубоко на територију Украјине - напоменуо је Јусов.

Портпарол украјинске добровољачке армије “Југ”, Сергеј Брачук, рекао је да би разлог инцидента могао да буде дрон “шахид”, који су, како је навео, Руси лансирали.

-Размотрио бих ову верзију, јер се стуб срушио управо у правцу Кубања. Не заборавимо град Приморско-Ахтарск у Краснодарском крају, одакле се лансирају озлоглашени ирански „шахиди“, који лете ка Украјини и разарају цивилне објекте. Могуће је да се један такав „шахид“ можда „уморио“ и пао на стубове Кримског моста. Таква верзија има основа - рекао је он.

Портпаролка јужне команде украјинске војске Наталија Гумењук оцијенила је да би, како је рекла, експлозије на Кримском мосту могле бити провокација руских снага, како би се пореметио „споразум о житу”.

Саливен: Рат у Украјини није запао у ћорсокак, али тешко иде против Русије

Савјетник Бијеле куће за националну безбједност Џејк Саливен изјавио је да рат у Украјини није запао у ћорсокак, али је признао да и даље “тешко иде” против Русије.

-Рекли смо прије него што је ова контраофанзива почела да ће бити тешко и тешко је - рекао је Саливен у интервјуу за АБЦ њуз.

Како је истакао, то је природа рата, али Украјинци настављају да иду напријед.

-Настављамо да их снабијдевамо неопходним оружјем и средствима да би то могли да ураде и они ће наставити да покушавају да поврате територију коју је Русија нелегално окупирала - наставио је Саливен, указујући на оно што је назвао “напредак и на истоку и на југу”. Украјинска контраофанзива на јужно-доњецком, артјомовском и пре свега запорошком правцу почела је 4. јуна.

Јилмаз: Турске власти се надају да ће Црноморски споразум о житу бити продужен

Турске власти се надају да ће Иницијатива за црноморско жито, која истиче данас, на крају бити продужена, изјавио је потпредсједник Турске Џевдет Јилмаз.

-Настављамо напоре да продужимо споразум. Планирана посјета предсједника Русије Владимира Путина Турској може се сматрати корисном за то. Надам се да ће бити позитивних резултата -, рекао је он у интервјуу за телевизијски канал А-Хабер, пренио је ТАСС. Предсједник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је раније да би Путин могао да посјети Анкару у августу.

Двије особе погинуле на Кримском мосту

Двије особе из Белгородске области у Русији, мајка и отац, погинуле су у "ванредном случају“ на Кримском мосту, а њихова ћерка је повријеђена, саопштио је гувернер региона на Телеграму.

-Јутро смо почели са информацијама о ванредном случају који се догодио на Кримском мосту. Сви смо видјели на интернету снимак оштећеног аутомобила са белгородским таблицама - написао је Вјачеслав Гладков.

-Дјевојчица је повријеђена... Најтеже је што су јој погинули родитељи - додао је Гладков.

Москва: Обустављен саобраћај на Кримском мосту, повријеђено дијете

Саобраћај на Кримском мосту обустављен је данас због оштећења на коловозу, а руска новинска агенција РИА преноси да је у "ванредном догађају" повријеђено дијете.

На место догађаја изашла је екипа истражног комитета, а дошло је до оштећења код 145. стуба моста, наводи агенција.

Шеф Крима Сергеј Аксјонов рекао је да би жељезнички саобраћај могао да буде поново успостављен до девет часова по локалном времену.

Он је на Телеграму замолио становнике региона и туристе да користе алтернативне копнене путеве, умјесто Кримског моста.

-Узимајући у обзир тренутну ситуацију, молим становнике и госте на полуострву да се суздрже од путовања преко Кримског моста и да, из безбједносних разлога, изаберу неки алтернативни пут. Вјерујте само званичним информацијама - навео је Аксјонов, не прецизирајући због чега је настао проблем.

Ројтерс преноси, позивајући се на украјинску новинску агенцију РБЦ, да су се чуле двије експлозије на мосту и додаје да није могао независно да потврди извјештаје.

За сада нема коментара са украјинске стране.

Данас истиче споразум о житу, Москва поставила услове

Споразум који омогућава безбједан извоз житарица и ђубрива у Црном мору, који је први пут потписан 22. јула прошле године и од тада више пута продужаван, истиче данас, а продужетак те иницијативе је неизвестан јер Русија тражи испуњење услова који се тичу поновног повезивања на SWIFT.

Поновно повезивање Руске пољопривредне банке са SWIFT -ом, што је Европска унија прекинула у јуну 2022. због напада на Украјину, кључни је захтјев Москве за продужетак споразума.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш предложио је прошле недјеље у писму руском предсједнику Владимиру Путину да Москва дозволи наставак споразума о црноморском житу на неколико мјесеци, како би ЕУ дала времена да повеже подружницу Руске пољопривредне банке са SWIFT -ом.

Црноморска иницијатива, коју су 22. јула 2022. потписали представници Русије, Турске, Украјине и УН , подразумијева извоз украјинског жита и хране, као и ђубрива преко Црног мора из три луке.

Други дио споразума који су потписали Русија и УН предвиђа деблокаду извоза хране и ђубрива из Русије, а међу главним тачкама било је поновно повезивање Руске пољопривредне банке са SWIFT -ом, обнављање испоруке пољопривредне механизације и резервних дијелова.

Москва истиче да тај дио споразума још није примијењен.

Сједница СБ УН о Украјини

Савјет безбједности Уједињених нација одржаће данас сједницу на министарском нивоу посвећену украјинској кризи.

Расправу о Украјини затражило је британско предсједништво СБ.

Сједницом ће предсједавати британски министар спољних послова Џејмс Клеверли.

Сутра, 18. јула, очекује се састанак Генареалне скупштине УН на исту тему.


Глас Српске / Агенције