Млади физичари из Босне и Херцеговине освојили нове медаље на Олимпијади у Јапану :: Semberija INFO ::

 

Млади физичари из Босне и Херцеговине освојили нове медаље на Олимпијади у Јапану


Млади физичари из Босне и Херцеговине освојили су нове медаље на 53. Међународној олимпијади из физике која је ове године у Јапану окупила око 400 ученика из више од 80 држава из цијелог свијета.

Ученици су се такмичили у изради експерименталних и теоријских задатака и то током два дана у трајању по пет сати сати. Свака држава је имала право пријавити до пет ученика.

Џенан Миџић (Гимназија Бихаћ, 4. разред) и Мухамед Нумановић (Ричмонд Парк Међународна школа Тузла, 2. разред) освојили су бронзане медаље, док је Миодраг Остојић (Техничка школа "Михајло Пупин" Бијељина, 3. разред) освојио похвалу, јавили су из Друштва физичара у Федерацији БиХ. 

Најбоље резултате су постигли традиционално ученици из Кине, Јужне Кореје, Русије, Румуније, САД-а и Индије.

Друштво физичара у Федерацији БиХ се захвалило свима који су на било који начин помогли, а нарочито спонзорима и донаторима који су финансијски помогли да покрију трошкове учешћа нашег тима на Олимпијади која је завршена у Јапану. Навели су да очекују да ће наш тим стићи на Међународни аеродром у Сарајеву у уторак у 11 сати.

 - Управа Ричмонд Парк Међународне школе из Тузле честита Друштву физичара ФБиХ на челу са проф. Бењамином Фетић, те свим ученицима на одличном пласману а посебно честитамо нашем ученику Мухамеду Нумановићу који је нашу државу, кантон, град и школу учинио поново поносним. Захваљујемо се и Влади ТК на подршци за Мухамедов одлазак на олимпијаде - саопћено је из Ричмонд Парк Међународне школе Тузла. 


Фена / БХРТ