БИЈЕЉИНА: УРУЧЕНА НОВА МЕХАНИЗАЦИЈА :: Semberija INFO ::

 

БИЈЕЉИНА: УРУЧЕНА НОВА МЕХАНИЗАЦИЈА



Фондација за одрживи развој Републике Српске "Прогресус" објавила је првог септембра прошле године јавни позив за додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској. Ради се о пројекту набавке пољопривредне механизације, опреме и алата у оквиру реализације првог Програма подршке Владе Мађарске пољопривреди у Републици Српској. 



Овај пројекат подразумијева додјелу бесповратних средстава пољопривредницима у Републици Српској у износу до 70 одсто субвенција за набавку механизације, опреме и алата мађарске производње, а пољопривредници могу остварити право на средства у појединачном износу од 5.000 до 50.000 конвертибилних марака.



Помоћ пољопривредницима у Републици Српској је прва фаза подршке коју су на највишем политичком нивоу договорили премијер Мађарске Виктор Орбан и предсједник Републике Српске Милорад Додик. До сада се у овај пројекат укључило преко 650 пољопривредника са простора Републике Српске од тога из Семберија њих 150. 
Данас је у Бијељини, на имању ПД „Семберија“ уручен први контигент пољопривредне механизације коју су семберски пољопривредници купили кроз овај програм. 



- Организовали смо данашњи догађај како би семберски пољопривредници имали прилику из прве руке видјети какве пољопривредне машине ми нудимо јер се овдје изложена механизација углавном купује из каталога што представља проблем потенцијалним купцима. Такође, окупили смо се и да уручимо први контигент пољопривредне механизације оним пољопривредницима који су прошли на јавном позиву Фондације за одрживи развој Републике Српске "Прогресус". Ове године смо путем овог пројекта продали 30 машина а првог августа ове године ће бити објављен и други јавни позив за који се надамо да ћемо продати још више нових машина“, изјавила је Сандра Максимовић, директор Ките БХ доо са сједиштем у Бијељини.



Данашњем скупу је присуствовао и Саво Минић, министар пољопривреде, шумарства и водопривреде у Влади Републике Српске.
- Министарство на чијем сам челу увелико ради на процесу осавремењавања пољопривредне механизације на ораницама Републике Српске. Све са циљем повећавања продуктивности и конкурентности наших пољопривредних произвођача. Поред овог пројекта који реализујемо у сарадњи са Владом Мађарске, ми већ неколико година пружамо подршку пољопривредницима кроз капитална улагања. Само кроз тај пројекат Влада Републике Српске је помогла нашим пољопривредницима да купе 463 нова трактора“, рекао је министар Минић и најавио за први август ове године нови јавни позив које ће реализовати Фондација „Прогресус“. Нови позив ће задржати дио који се односи на набавку пољопривредне механизације уз новину да ће се моћи пријавити физичка и правна која се баве прерадом пољопривредних производа за нову опрему из те области.



Један од оних који су данас преузели своју механизацију је и Радиша Рикановић из Броца који на свом газдинству обрађује 82 хектара земље. Пријавио је двије приколице укупне вриједности 54 хиљаде конвертибилних марака од чега је платио 30 процената вриједности.
- Пројекат олакшане набавке пољопривредне механизације из Мађарске је за сваку похвалу. Ја сам претходне двије године уложио скоро пола милиона марака у обнављање механизације коју посједујем. Међутим, ова сезона је јако лоша за пољопривреднике, довољно је погледати приносе и цијену пшенице па да свакоме буде јасно да су пољопривредници у тешком положају. Мени је теже сада издвојити ових неколико хиљада марака за ове двије приколице него пола милиона претходне двије“, изјавио је Рикановић.


Семберија инфо - И. Гутић