Санкције САД: Цвијановић сматра да не доприносе рјешавању проблема, Бећировић да су оправдане :: Semberija INFO ::

 

Санкције САД: Цвијановић сматра да не доприносе рјешавању проблема, Бећировић да су оправдане


Чланови Предсједништва Босне и Херцеговионе Жељка Цвијановић и Денис Бећировић огласили су се данас поводом санкција које су Сједињене Америчке Држеве јуче увеле званичницима Републике Српске. Поред Цвијановић, њима су још обухваћени премијер Републике Српске Радован Вишковић, предсједник Народне скупштине Ненад Стевандић и министар правде РС Милош Букејловић. 

Члан Предсједништва Босне и Херцеговине Жељка Цвијановић изјавила је да јој некад те санкције које, како је казала,  Американци сад штанцају као на траци, више личе на трик да се умире Бошњаци, него да се заиста казне они којима су намијењене.

"А поготово што оне не доприносе рјешавању неког проблема већ су само показатељ да не постоји никаква права стратегија, а ни воља да се земља уведе у уставни ред и политичку стабилност", нагласила је Цвијановић у изјави за Срну.

Она је истакла да је "глупост та нека небулоза да морате прихватити да је нормално то да вам неки неизабрани странац доноси законе умјесто домаћих институција, или да вам стално пријете неким тужлаштвом због политичког става, или да вам мора постати нормално да вас неко са стране санкционише јер не волите кад вам странци у Уставном суду доносе неуставне одлуке".

"Никакве то везе нема са Дејтонским споразумом, нити ишта значи са аспекта тога ко га поштује, а ко не", оцијенила је Цвијановић.

Додала је да јој је посебно занимљив дио образложења како су те санкције усмјерене искључиво на појединце, а не на институције или позиције у власти које они обављају.

"Уопште не знам како су то раздвојили, али са сигурношћу знам да ће мој однос према овим санкцијама у сваком случају бити веома институционалан", поручила је Цвијановић. 

Бећировић: Америчке санкције оправдане, ЕУ треба санкционирати Додика у складу са резолуцијама Европског парламента

"Органи бх. ентитета Република Српска извршили су бруталан удар на темеље Дејтонског мировног споразума и уставни поредак државе Босне и Херцеговине. Антидејтонска политика се не смије потцјењивати и релативизирати. Зато су нове санкције САД важна порука свима у региону да развијене западне демократије подржавају очување мира и стабилности у Босни и Херцеговини", казао је у својој изјави члан Предсједништва Босне и Херцеговине Денис Бећировић.

Бећировић је у свом саопштењу нагласио да досљедно указује на нужност санкционирања политичара који угрожавају независност, суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине. казао је и да толерисање антиуставног дјеловања, којим челници Републике Српске угрожавају тешко постигнути мир, може имати несагледиве посљедице, посебно у контексту најновијих геополитичких потреса.

"Зато је веома важно да принципијелну политику САД, као и УК, прате и земље ЕУ. Увођењем оправданих санкција Владе САД Милораду Додику 2017. и 2022., санкција Уједињеног Краљевства Велике Британије и Сјеверне Ирске из 2022., те најновијих санкција САД јасно су маркирани кључни појединци који подривају Дејтонски мировни споразум", истакао је члан Предсједништва БиХ.

Бећировић је казао како је "сада кључни моменат да ЕУ уважи ставове Европског парламента који је у више резолуција позвао на увођење санкција Додиковом режиму".

"Свако одуговлачење санкција ЕУ Додик и његови сљедбеници схватају као сигнал и охрабрење за наставак сепаратистичке политике", навео је он.

Бећиревић је казао и да је регија на прекретници и да мора изабрати између "Додикове ратне политике и очувања мира". То су, како наводи, примијетиле и највеће силе Запада и зато су исправно констатирале да Додикова политика угрожава стабилност, суверенитет и територијални интегритет Босне и Херцеговине и тешко постигнути мир. Међународна заједница, свједоци Дејтонског мировног споразума и ОХР, додаје, морају сада показати снагу и јединство. Готово три деценије изградње мира и сигурности за све људе у Босни и Херцеговини су авантуристичком Додиковом политиком доведени у питање.

"Пред нама су седмице и мјесеци у којима ће се одлучивати о очувању Дејтонског мировног споразума. Не треба се заваравати ниједног момента и помислити да ће Додиков режим стати након најновијих санкција САД-а. Слиједе нови опасни удари на Дејтонски мировни споразум према директним инструкцијама Додикових ментора изван граница Босне и Херцеговине.

Мир, сигурност и уставни поредак Босне и Херцеговине морају се бранити свим расположивим правним и другим легалним средствима, у складу са националним и међународним правом. То морају чинити, прије свега, институције предвиђене Дејтонским мировним споразумом и Уставом БиХ, уз пуно конкретнију подршку Запада него што је то био случај до сада.

Потврђујући савезништво и пријатељство са САД, свих демократских снага у Босни и Херцеговини, веома је важно да континуиране нападе на државу системски зауставимо, те да након санкционирања појединаца уђемо у фазу у којој ће бити суспендирани и механизми путем којих се проводе блокаде демократског развоја Босне и Херцеговине. Демократским снагама у нашој држави је потребна помоћ и подршка пријатељских земаља, прије свега оних које су окупљене око Управног одбора за проведбу мира у БиХ, како би се свим грађанима коначно пружила шанса да живе у мирној и стабилној Босни и Херцеговини", закључио је Бећировић.


БХРТ