ЦИПЕ МИЛЕ ЈЕ ХЕРОЈ СА ХАЛКИДИКИЈА - Ко летује у Грчкој њега мора знати: Човек спасава у невољи, помогао сваком Србину :: Semberija INFO ::

 

ЦИПЕ МИЛЕ ЈЕ ХЕРОЈ СА ХАЛКИДИКИЈА - Ко летује у Грчкој њега мора знати: Човек спасава у невољи, помогао сваком Србину


Ципе Миле из Северне Македоније, дуго година живи у Солуну, а за њега зна сваки Србин који је некада летовао у Грчкој.
 
Миле Стефановски, познатији као Ципе Миле је човек ког знају сви који летују у Грчкој, односно на Халкидикију. Спасао је многе у невољи, а за њега се прочуло са формирањем Фејсбук група за летовање у Грчкој. Пореклом је из Северне Македоније, али већ 13 година живи у Солуну.
 
"Шта год треба ту сам, чак и када не знам како у првом тренутку, снађем се и помогнем. Људски је помагати, бити човек, данас тога највише фали", речи су Ципе Милета, како га сви Срби на друштвеним мрежама знају, нарочито они које баш онда када најмање треба, док су на одмору у Грчкој, задеси нека невоља.

Ципе Миле помогао је претходних дана током потраге за породицом из Јагодине која се водила као нестала, будући да се није јављала најмилијима два дана. Комуникација са медијима, са докторима, граничном полицијом и породицом и тако до дубоко у ноћ, све док се ситуација није разрешила, наредног дана, водила се преко њега. Како је и сам рекао, било је битно пронаћи породицу Срба живе и здраве, као што је на крају и био случај.
 
На питање колико је оваквих породица из Србије добило осмех на лицу због њега, кроз смех каже да је престао одавно да броји, али и да то није важно.
 
"Не бројим више, било их је доста. Људи ми се обраћају већ годинама, скоро па од настанка грчких група на Фејсбуку. Тако сам се и прочуо' код вас. Ето , лепо се дружимо већ годинама", каже он.

Жена тражила другарицу коју није видела 20 година

Ливе фром Грееце, Грчка уживо, Грчка инфо... Нема групе у којој га макар једном дневном не тагују на објавама када неком затреба помоћ.

Преко седам година његово сандуче на Фејсбуку је збирно место свих оних које је опекла медуза, којима је пукла гума, треба им хитно лекар, мајстор...

"Било је ту доста случајева, али у најлепшем сећању ми је остала жена која је тражила другарицу, нису се виделе 20 година. Тражила је свуда, али ништа. И ето, након те објаве, било ми је потребно дан или два да је лоцирам. Живела је скоро па прекопута мене. Било је то баш емотивно", прича нам Миле.

Лепих ствари се сећа, али оне тужне и туробне, памти са горчином у устима. Не зато јер му је било физички тешко, већ што је био једини који је ту био уз нашег држављанина који је морао да препозна преминулог члана породице.

"Било је оних тужних ствари. Саобраћајка , пре короне, погинуо је човек из Србије. Ишао сам на препознавање са чланом његове породице. То ми је било баш тешко, али нисам хтео да одбијем", прича Миле уз уздах.

У Грчкој живи од 2010. године и ту је завршио факултет. Након тога, око 2014. кренуо је у приватничке воде, прво да изнајмљује станове преко сервиса, а затим и као агент за некретнине. Од ове године, власник је агенције која се бави продајом некретнина на подручју Солуна и Халкидикија.

Како каже, управо му је тај посао и послужио да уђе у круг добротвора Срба у Грчкој. Наиме , свима којима је био потребан смештај хитно, ускакао је у помоћ.

"Остала ми је усађена у сећање породица из Србије, малишан је на Ситонији прогутао иглицу од бора, морао је да буде пребачен хитно у болницу у Солун. Помогао сам родитељима око комуникације и свега. Тих година, доста сам им помагао свима који су морали до болнице, пре короне сам држао апартмане у Солуну, па сам им давао бесплатан смештај, да имају где да спавају док су им најмилији у болници", открива Миле.

Ове године, како каже, смањио се број оних који су му писали или га таговали на објавама.

"Више ми директно пишу, у инбокс, ваљда је људима тако лакше. Ето , и синоћ су ми се тако обратили чланови породице. Кад ме тагују, ја то не видим одмах, јер радим. Ако је хитно, сам се ја одазовем, без да ме ико траже", прича Миле.

(Mondo.rs – Блиц)