На аукцији продато 20,7 милиона КМ трезорских записа :: Semberija INFO ::

 

На аукцији продато 20,7 милиона КМ трезорских записа


Министарство финансија Републике Српске данас је посредством Бањалучке берзе на аукцији успјешно продало 20,7 милиона КМ вриједне шестомјесечне трезорске записе Републике Српске, уз каматну стопу 2,95 одсто.

Вриједност посљедњег објављеног шестомјесечног Еурибора износила 3,928 одсто, саопштено је из Министарства финансија Републике Српске.

У саопштењу се истиче да је емисија трезорских записа планирана републичким буџетом и врши се у складу са Законом о задуживању, дугу и гаранцијама Републике Српске и одлуком о краткорочном задуживању Републике Српске емисијом трезорских записа за ову годину.

У складу са задуживањем врши се и отплата доспјелих дуговања, која се врши редовно по доспијећу.

Из Министарства финансија наводе да је јавни дуг Републике Српске на дан 30. јун 33,3 одсто бруто домаћег производа, док је горња граница јавног дуга 55 одсто БДП-а.

Укупан дуг на исти дан, који чине и спољни и унутрашњи дуг /укључујући дуг Републике Српске, дуг општина и градова, јавних предузећа и ИРБ-а, те фондова социјалне сигурности/ је 39,6 одсто БДП-а, а његова горња граница је 60 одсто БДП-а.

Наведени подаци показују да Република Српска није презадужена и да ће све доспјеле обавезе, како према кредиторима, тако и према свим буџетским корисницима извршити на вријеме и у складу са планираним буџетом, наглашава се у саопштењу Министарства финансија.


РТРС