Одлазак монтера успорио би домаће пројекте :: Semberija INFO ::

 

Одлазак монтера успорио би домаће пројекте


БАЊАЛУКА - Због транзиције према чистој, зеленој енергији у Њемачкој вртоглаво расте потражња за монтерима соларних панела и инжењерима па дио радника настоје регрутовати и у БиХ, а у домаћим компанијама, које и сада муку муче са мањком запослених, кажу да би додатни одлив кадра могао створити проблеме и успорити пројекте у земљи.

На порталима у БиХ већ данима круже вијести о експанзији соларног сектора у Њемачкој те потражњи за стручњацима који ће тој земљи помоћи да постигне циљеве у обновљивој енергији. Објављен је и оглас за запошљавање којим се позивају сви заинтересовани са завршеном електро или сличном стручном средњом школом да дођу на разговор за посао монтера соларних панела у Њемачкој. У огласу је наведено да ће разговор бити одржан 24. августа у Бијељини те да услов за пријаву није познавање њемачког језика, иако је пожељно. Истакнуто је да ће за све кандидате који се придруже тиму бити обезбијеђена обука прије почетка рада те да организатори са њемачким послодавцем учествују у путним трошковима кандидата који дођу на разговор.

Најновији извјештаји показују да на глобалном тржишту рада постоји озбиљан недостатак квалификованих монтера соларних панела који су способни да поставе и одржавају новоинсталиране системе, а да је ситуација и у Српској иста за “Глас” потврђује директор бањалучког предузећа “Етмакс” Синиша Максимовић.

- Немамо довољно стручњака. Комплету радну снагу у бранши, која данас обавља посао, обучили смо сами. Било какав одлив кадра ће нам штетити, јер и домаће фирме имају доста посла, а тај обим ће у будућности расти, захтијевати више радника, тако да нам је сваки човјек неопходан, био квалификован или не. Јер ко не зна, научићемо га - прича Максимовић.

Он сматра да оглас о запошљавању у Њемачкој неће имати завидан резултат.

- Као да је пресушио базен из којег се раније регрутовала радна снага. Готових радника више нема. Наше фирме се окрећу школама и младима, узимамо свршене средњошколце и учимо их послу. Струка коју имамо ради у добрим условима и сигуран сам да не планира отићи - категоричан је Максимовић.

Према његовим сазнањима монтерима соларних панела у Њемачкој обећавају плату од 2.500 до 3.000 евра.

- Не знам да ли је то поуздан податак, али тако се прича. Плус што се испостави када људи оду да ситуација није сјајна и бајна како се обећава, многи су отишли па су се вратили. У мојој фирми је 15 радника који су се вратили из Словеније, Аустрије, Њемачке, који кажу да ни упола није било као што је обећано. То морају знати сви они који одлуче да се пријаве - тврди Максимовић и додаје да у Српској самостални монтер мјесечно може да заради од 1.500 до 3.000 марака, у зависности од послова које обавља.

Секретар Удружења енергетике при Привредној комори РС Бошко Боројевић каже да се тренутно у Српској реализује неколико пројеката изградње соларних електрана гдје недостају радници поменутих занимања.

- Сваки одлазак радника би додатно отежао и успорио њихову реализацију. Предузећа улажу значајан напор да се квалификована радна снага и стручњаци задрже давањем добрих услова те њиховом обуком, иако одређени број и даље одлази у иностранство. Сваки такав оглас доприноси одласку радника и наноси озбиљну штету привреди Српске - наглашава Боројевић.

Масовнији увоз


Бошко Боројевић каже да је одлив радне снаге у свим браншама огроман проблем за привреду Српске.

- Уколико појачан тренд одлазака буде настављен, привреда Српске ће бити приморана да квалификовану радну снагу увози у све већем броју - категоричан је Боројевић.


Глас Српске