Повећање кредитног рејтинга знак да је БиХ перципирана као нешто мање ризична него прије :: Semberija INFO ::

 

Повећање кредитног рејтинга знак да је БиХ перципирана као нешто мање ризична него прије



Повећање кредитног рејтинга Босне и Херцеговине значи да смо перципирани као мање ризични у односу на претходни период, потврђено је за Фену из Централне банке БиХ.

Појашњавају да то не значи да ће се приноси на тренутни јавни дуг смањити, или да ће евентуалне нове емисије јавног дуга на међународним тржиштима бити јефтиније у односу на раније, јер постоје фактори на међународним тржиштима који утичу на трошак задуживања свих емитената, али значи да смо, тренутно, од стране једне од водећих рејтинг агенција перципирани као благо мање ризични у доносу на претходни период.

"Свако побољшање кредитног рејтинга значи да је дужник или емитент, у овом конкретном случају наша земља, перципирана од рејтинг агенције као сигурнија за стране инвестиције, у односу на претходни период. Страни инвеститор жели независну информацију о способности дужника да сервисира тренутне и међународне обавезе које доспијевају у кратком и средњем року, и информацију о томе колико је његов уложени капитал сигуран у земљи", наводе из ЦББиХ.

Додају да се не проматра и не оцјењује само економска слика земље и њен потенцијал, него и владавина права и политичка стабилност, а све са циљем оцјене колико напрасно, и у којој процедури се национална регулатива, која је битна за пословање тренутног или будућег страног инвеститора, може промијенити. На темељу таквих независних информација и оцјена, инвеститори доносе оцјене у коју земљу желе улагати или инвестирати, и колики принос очекују за ризик којем су свјесно изложени.

"Наш тренутни рејтинг Б+, додијељен од стране Стандард & Пyрс, дескриптивно се још увијек означава као категорија високо шпекулативних улагања, али смо сад на корак од категорије шпекулативних улагања. За разлику од промјене у нивоу рејтинга, што је недавно био случај, промјена изгледа даје назнаке будућих оцјена рејтинга. Другим ријечима, даје назнаке да ли се крећемо ка мање или више ризичној категорији инвеститора. При иницијалној измјени нивоа рејтинга, уобичајено је да се изгледи оцијене као стабилни", појашњавају из ЦББиХ.

Наглашавају да је у извјештају уз оцјену рејтинга наведено како се економска активност показала отпорнијом на макроекономске шокове, укључујући и инфлаторни шок, него се иницијално претпоставило, а посљедично је њихова пројекција економске активности у БиХ за 2023. ревидирана са један на два посто.

Такођер, из ЦББиХ је прецизирано да је у извјештају истакнута и комотна фискална позиција, у смислу омјера нивоа јавног дуга према БДП-у, што је основна претпоставка за одговоре политика на потенцијалне шокове, а наведено је и како се очекује да ће јачати политички компромиси на државном нивоу.

Из те институције наводе да је рејтинг агенција политичку климу у земљи навела као кључну детерминанту оцјена кредитног рејтинга у периоду од годину дана, а фактор за који се наводи да би могао резултирати даљњим растом сувереног рејтинга у наредних годину дана јесте континуирано опредјељење, и провођење домаћих политика на бази консензуса.

"Оцјењује се како би на овај начин, у средњем року, реформе биле убрзане, што би имало позитиван ефекат на економски раст. Фактор који би могао бити пресудан за снижавање кредитног рејтинга јесте ескалација конфронтација међу политичким актерима у земљи, посебно уколико конфронтације ескалирају до нивоа да се угрози сервисирање јавног дуга", закључују из ЦББиХ.


Фена / БХРТ