Додик-Чубриловић: Фронт одбране Српске јак и јединствен :: Semberija INFO ::

 

Додик-Чубриловић: Фронт одбране Српске јак и јединствен


ДЕМОС подржава руководство Републике Српске у одбрани Српске, поручио је лидер странке Недељко Чубриловић након састанка делегација СНСД-а и ДЕМОС-а у Бањалуци.

„ДЕМОС изражава пуну подршку политици која је на заштити интереса и очувања надлежности Српске. Република Српска је изнад свега и борба руководства за очување надлежности не би требало да буде угрожена”, рекао је Чубриловић након састанка.

Он је додао да је потребно апсолутно јединство и одговорност руководства Републике Српске, што они и чине.

“Ту мислим и на Народну скупштину, на Владу, предсједника Републике и члана Предсједништва. Нападнуте су оне функције и личности које највише изражавају своје ставове о кључним питањима”, истакао је Чубриловиић.

Он је рекао да се говорило и о провођењу коалиционог споразума, у односу на заступљеност посланика ДЕМОС-а у Народној скупштини и Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

“Постигли смо сагласност о појединим питањима. Надам се да ће сви правилно протумачити наша настојања да ова коалиција настави функционисати, наравно уз уважавање свих коалиционих партнера. То је неопходно за стабилност Републике Српске”, истакао је Чубриловић.

Предсједник ДЕМОС-а рекао је и да ДЕМОС подржава скуп подршке предсједнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора “Службеног гласника Српске” Милошу Лукићу који је заказан за петак, 1. септембар, испред зграде Суда и Тужилаштва БиХ.

Лидер СНСД-а Милорад Додик рекао је да је ДЕМОС поуздан партнер, да су заједнички радили да сачувају Републику Српску и да га радује чињеница да је фронт одбране јак и јединствен.

Додик је истакао да је имовина измишљен проблем како би покушали да је отму и да је сагласан са британским амбасадором да ако БиХ нема имовину нема ни државе.

“Република Српска има имовину и има државу”, рекао је Додик послије разговора делегација ДЕМОС-а и СНСД-а.

Он је рекао да се Kристијан Шмит, који се лажно представља, припрема да наметне закон о имовини и на тај начин развласти Републику Српску.

“Морамо сви да се окупимо око тога. Видим да ту постоје мали шумови са неким структурама у опозицији, али ми смо јединствени да спријечимо било какво лукавство и подвале које долазе од Американаца, Енглеза и дијелом Њемаца кроз Шмита”, истакао је Додик.

Он је поновио да се Република Српска неће одрећи своје имовине, те да није могуће да се то питање измјести из надлежности Републике Српске.

Додик је навео да Република Српска остаје при ставу када је ријеч да не да сагласност за приступање БиХ НАТО савезу, као и да се задржава неутралност када је ријеч о сукобу у Украјини.

Kада је ријеч о европском путу, Додик је навео да неће бити прихватљиве одлуке које дерогирају надлежности Републике Српске, те да са коалиционим партнерима СНСД остаје привржен слову Дејтонског споразума.

Додик је захвалио ДЕМОС-у за сарадњу на коју нема примједбу, те додао да ће на политичком нивоу саслушати иницијативе.

“Они су наши дугогодишњи и поуздани партнери. ДЕМОС је сигуран партнер. Република Српска данас тражи да се окупе сви, имајући прије свега на уму питање имовине, што странци желе да заборавимо”, истакао је Додик.

Додик је додао да ће у наредних седам дана бити још именовања из редова ДЕМОС-а.

Састанак делегација СНСД-а и ДЕМОС-а одржан је данас у Бањалуци.

Делегацију СНСД-а предводио је лидер странке Милорад Додик, а делегацију ДЕМОС-а предводио је предсједник странке Недељко Чубриловић.

Састанку је присуствовала и потпредсједник СНСД-а Жељка Цвијановић.