Два држављанина БиХ ухапшена због шверца миграната у Хрватској :: Semberija INFO ::

 

Два држављанина БиХ ухапшена због шверца миграната у Хрватској


Полиција у Хрватској ухапсила је два држављанина БиХ и једног хрватског због шверца страних држављана.

Држављанин БиХ (31) ухваћен је у Топуском како у ауту бх. регистарских таблица шверцује 12 страних држављана.

Како је саопштено из Полицијске управе сисачко-мославачке полиција је у понедјељак зауставила возило и том приликом утврдила да је у њему 12 страних држављана. 

Неколико сати након тога у Топуском је затечен и 38-годишњи држављанин БиХ који се доводи у везу с овим догађајем.

Истрагом је, наводе из полиције, утврђено да је осумњичени (31) из користољубља за унапријед договорени новац превозио стране држављане до крајњег одредишта, а у чему му је помагао колега (38).

"Такође, утврђено је да је 31-годишњак без положеног возачког испита управљао аутом", наводе из полиције и додају да због почињеног прекршаја против њега слиједи пријава надлежном Општинском суду.

Истога дана, само у ноћним сатима, на подручју Лекеника, заустављен је такође аутомобил бх. регистарских таблица којим је управљао 24-годишњи хрватски држављанин, а у возилу се налазило осам страних држављана који су незаконито ушли у Хрватску.

"И он је из користољубља за унапријед договорени новчани износ превозио стране држављане до крајњег одредишта", наводе из полиције.

Додају да је због сумње у почињено кривично дјело противзаконито улажење, кретање и боравак у Хрватској, другој држави чланици Европске уније или потписници Шенгенског споразума осумњичени су ухапшени, а страни држављани су доведени у полицију.

"Сви су страни држављани изразили намјеру за подношењем захтјева за међународном заштитом у Хрватској. Након довршене криминалистичке истраге осумњичени су уз кривичну пријаву предани притворском надзорнику Полицијске управе сисачко-мославачке", додају из полиције.

(Независне)