Вучић: Чланство земаља Балкана у ЕУ до 2030. - лепе жеље :: Semberija INFO ::

 

Вучић: Чланство земаља Балкана у ЕУ до 2030. - лепе жеље


БЕОГРАД - Предсједник Србије Александар Вучић сматра да су лијепе жеље очекивања изнесена на Самиту процеса "Брдо-Бриони" у Скопљу да земље на Балкану постану чланице ЕУ до 2030. године.

"Чланство земаља са западног Балкана у ЕУ до 2030. су лепе жеље. Супер, ако је тако", рекао је Вучић.

Он каже да је Самит процеса "Брдо-Бриони" био конструктиван, коректан и добар и да је изнесено пуно оптимистичких очекивања у вези са интеграцијама региона у ЕУ које он не дијели, али да није желио да руши оптимизам и умањује амбиције.

Према његовим ријечима, извјесно је да ће Украјина,а можда и Молдавија добити датум до краја ове године. "А ми сирочићи са Балкана, како нам буде", истиче предсједник Србије.

Он је рекао да је својим саговорницима рекао да је битно да земље региона међусобно сарађују и себе представе као јединствен блок према ЕУ колико год је то могуће.

Вучић је рекао да у Скопљу није било ни пуно свађања у вези са Косметом и да је то остављено за четвртак, за Брисел, када се наставља дијалог са Приштином.

Он очекује да ће тај састанак бити тежак, као и сваки до сада.

"То је зато што не разговарамо са Куртијем, него са Бриселом који је увек на страни Приштине", појашљава Вучић.

У Бриселу ће, каже он, да постави многа питања, укључујући и она у вези новог таласа насиља над Србима на Космету.

Реагујући на изјаву премијера самопроглашеног Косова Аљбина Куртија да је Србију без бича немогуће одвојити од Русије Вучић је рекао како је интересантно како неки сматрају да имају право да траже бич,а при том нарушавају све конвенције и руше територијални интегритет једне земље.

Према његорим ријечима, срамота је да неко, ко за себе сматра да је лидер нечега, користи такав вокабулар, а да ће Србија, као суверена земља, увијек о свему, па и о санкцијама и коме ће да их уведе одлучивати сама.

Он је у вези тога поручио представницима дипломатије Хрватске и Бугарске, који су се на Самиту залагали за санкционисање Београда због односа према Русији, да се баве својим проблемима. 


Глас Српске