Почеле пријаве за борачки додатак, ево шта све треба да знате :: Semberija INFO ::

 

Почеле пријаве за борачки додатак, ево шта све треба да знате


БАЊАЛУКА – У Републици Српској почела је пријава за јединствени борачки додатак.

- Захтјеви за остваривање права на мјесечни борачки додатак предају се општинским/градским органима управе надлежним за послове борачко-инвалидске заштите, према мјесту пребивалишта категорисаног борца, уз напомену да подношење захтјева није ограничено роком, што је  у складу са важећом Уредбом о борачком додатку – каже за „Глас Српске“ службеник за односе са јавношћу у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите Српске Маја Радетић.

Наглашава да је, у вези са могућим измјенама Уредбе, којом би била дата могућност остваривања права на мјесечни борачки додатак свим категорисаним борцима на основу броја мјесеци проведених у зони борбених дејстава, надлежним градским/општинским органима управе,  односно локалним заједницама, достављене су инструкције у вези запримања захтјева.

Међутим, и поред инструкција које је Министарство рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске доставило надлежним градским, односно општинским органима у вези са запримањем захтјева, бројни борци и даље имају недоумице на који начин ће се пријављивати и ко све има право на додатак. Тако је подношење захтјева за борачки додатак довело до  огромних гужви у градским управама и општинама широм Републике Српске.

Ко има право на додатак

Надлежни појашњавају да ће борачки додатак у Републици Српској добити сви борци који имају најмање један мјесец учешћа у зони борбених дејстава.

-Ко није био у зони борбених дејстава нема право на борачки додатак. Дакле, онај борац ко је борац седме категорије, а има војну пошту тамо неку 70-тих година да је био на радној обавези у „Чајевцу“, он нема мјесеци учешћа у зони борбених дејстава и не треба долазити да се пријављује за додатак. Ово ће се искључиво плаћати по мјесецу у зони борбених дејстава. Ко има мјесец, добиће за мјесец, ко има 50 мјесеци добиће за 50 - појашњава предсједник Борачке организације Бањалука Горан Рогић, пишу „Независне“.

Чим се борци пријаве за јединствени мјесечни борачки додатак, већ од идућег мјесеца имају право на исплату средстава.

-Сада се подносе захтјеви, добијају рјешење и почиње им исплата. На примјер, ако они сада поднесу захтјев, када се то оконча, њима од октобра почиње исплата 2,20 КМ по мјесецу учешћа у зони борбених дејстава. А од Нове године, тачније од 1. јануара 2024. године, ти исти људи, дакле сви који су уведени у право (укључујући и оне који су примали додатак одраније) примаће три КМ по мјесецу у зони борбених дејстава. За ту намјену Влада РС је у идућој години обезбиједила додатних 150 милиона КМ - наглашава Рогић.

Документи

Да би остварили јединствени борачки додатак, потребно је да се у сједиште општине или града донесу само копију личне карте и копију текућег рачуна, уколико ће се исплата вршити тим путем.

И Рогић наглашава да нема никаквог рока до 1. октобра за подношење захтјева.

-Чим борац поднесе, од наредног мјесева почиње примати борачки додатак. И досад је било да они борци који су напунили 60 година, подносе захјтев и већ од наредног мјесеца почињу примати додатак. Општинска одјељења неће моћи ни ријешити одједном све те захтјеве, јер имају дневно сигурно и по 500. Неће борци изгубити ништа нека се не секирају - каже Рогић.

Људи који су досад примали мјесечни борачки додатак, не треба да поново подносе захтјеве.

-Захтјеве подносе искључиво они који нису примали досад мјесечни борачки додатак, а имају мјесеци у зони борбених дејстава - каже Рогић.

Цивили

Наглашава да цивили који су били у зони борбених дејстава, а помагали су  војсци, на примјер у смислу припреме хране, или неке друге врсте помоћи, немају право на додатак.

- Ово се искључиво односи на припаднике Војске Републике Српске који имају рјешење званичног органа о категорији борца и у тој категоризацији стоји да је био у зони борбених дејстава – прецизирао је Рогић.

Трајност

Истиче да је ово трајна одлука,

. Не може бити другачије него трајно. Досад је била Уредба о борачком додатку, сада се она мијења и биће оваква. То је нешто што је законска категорија. Не радимо више оно као социјална помоћ, па се питамо хоће ли бити или неће. То је системско рјешење - поручио је Рогић.

Инвалиди

Борци траже да се у јединствени борачки додатак уведу и ратни-војни инвалиди.

-Они још нису ријешени. Ми тражимо да буду и они, који су отишли у заштићену пензију, због ране, повреде задобијене у рату, а неки су нажалост остали и без дијела тијела. Они су отишли у инвалидску пензију на основу ратне повреде и имају тамо неку заслужену већу пензију. Ми инсистирамо да и они уђу у тај број. Ту је сад неки куршус у Министарству рада и борачко-инвалидске заштите, они нешто извољевају, али ми смо њих урачунали у тих 193.000 и у те паре које смо планирали. Њих има негдје око 2.800 - нагласио је Рогић.

Број бораца

Маја Радетић каже да је у евиденцији Министарства евидентирано је 190.520 категорисаних бораца, од којих су  88.936 већ корисници мјесечног борачког додатка.

-Колики би био евентуални број корисника, зависи од броја лица која ће поднијети захтјев и испунити услове за исплату мјесечног борачког додатка – нагласила је.


Глас Српске