Камате у Европи повећане, у БиХ неће расти? :: Semberija INFO ::

 

Камате у Европи повећане, у БиХ неће расти?


Повећање кључних каматних стопа од стране Европске централне банке (ЕЦБ) не би требало да повећа каматне стопе у Босни и Херцеговини.

Подсјећамо , ЕЦБ је у четвртак десети пут заредом повећао кључне каматне стопе, с циљем да се избори са високом инфлацијом, и то за 25 базних поена, односно 0,25 одсто.

У саопштењу Европске централне банке се наводи да је Управни одбор ове институције одлучио да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 25 базних поена и према томе каматна стопа на главне операције рефинансирања и каматне стопе на граничну кредитну линију и депозитну линију биће повећане на 4,50 одсто, 4,75 одсто и четири одсто респективно, од 20. септембра 2023. године.

"Трошкове позајмљивања треба поставити на довољно рестриктивне нивое колико год буде потребно. Инфлација наставља да опада, али се и даље очекује да ће предуго остати превисока. Управни одбор је одлучан да обезбиједи да се инфлација благовремено врати на средњорочни циљ од два одсто и зато је одлучено да подигне три кључне каматне стопе ЕЦБ за 25 базних поена", навели су, између осталог, из ЕЦБ.

Како за "Независне новине" каже Берислав Кутле, предсједник Удружења банака БиХ, тешко је очекивати повећање каматних стопа на кредите док год банке имају више депозита него потребе за кредитима.

"Значи , док банке у БиХ не подигну камате на депозите, није реално очекивати ни повећање каматне стопе на кредите. Напомињем да Европска централна банка повећава каматне стопе на депозите, а то се у БиХ не догађа. Аутоматски се повећањем каматне стопе на депозите повећава каматна стопа на кредите", објашњава Кутле.

Према његовим ријечима, БиХ се први пут у историји налази у ситуацији да има мање каматне стопе на кредите од земаља у Европи и САД, али и далеко мање каматне стопе на депозите.

"Нема још никаквих назнака да ће доћи до повећања каматних стопа на депозите, осим минорног. С обзиром на конкуренцију и слабу потражњу за кредитима, тешко ће се банке усуђивати да подигну камате на депозите", нагласио је Кутле.

Ипак , с друге стране Драган Глигорић, професор Економског факултета у Бањалуци, каже да квоте које су закључене у уговорима који предвиђају варијабилну каматну стопу подразумијевају промјену каматне стопе у случају промјене еурибора.

"Раст еурибора ће свакако имати ефекат на раст каматних стопа у Босни и Херцеговини, што ће свакако додатно ослабити прогнозе економског раста који је тренутно због свих геополитичких дешавања веома низак", казао је Глигорић.

Истакао је да Европска централна банка прати Систем федералних резерви (ФЕД), који је недавно значајније повећао каматне стопе у САД, али и инфлацију која се показала истрајнијом у односу на оно што се очекивало.

"Очекујемо да ово буде задње повећање каматних стопа. Саудијска Арабија је смањила производњу нафте, што је подстакло раст цијена нафте и закомпликовало додатно ситуацију са инфлацијом. Надамо се да ће на идућем састанку доћи до задржавања или смањења каматних стопа, како би се могао очекивати значајнији економски опоравак и код нас. Ипак , све зависи од инфлације која је главни индикатор доношења одлуке везано за референтну каматну стопу", објаснио је Глигорић.

(Независне)