У Републици Српској исплаћен већи дио помоћи за набавку огрјева, грађани Федерације на чекању :: Semberija INFO ::

 

У Републици Српској исплаћен већи дио помоћи за набавку огрјева, грађани Федерације на чекању


Испраћајући љето, бх. грађани почели су се збрињавати огрјевом. За оне који спадају у енергетски сиромашна домаћинства, планирана је исплата помоћи. У Републици Српској дио потрошача који испуњавају услове већ је добио помоћ за трошкове гријања, а исплата би требало да буде окончана до краја септембра. С друге стране, у Федерацији Босне и Херцеговине још није познато када ће почети исплата. Подсјећамо, ријеч је о средствима која су осигурана су из пакета претприступне помоћи Европске уније.

Од 32,2 милиона марака, колико је Републици Српској на располагању, помоћ за трошкове гријање из пакета енергетске подршке добиће укупно 67.000 домаћинстава - двије категорије бораца, пензионери са примањима до 350 марака, корисници права на новчану помоћ и додатак за дјецу те лица старија од 65 година која не остварују лична примања. Помоћ за дио корисника већ је исплаћена.

МИНИСТАРСТВО ЗДРАВљА И СОЦИЈАЛНЕ ЗАШТИТЕ РС

"Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске завршило је исплате помоћи за гријање за енергетски сиромашна домаћинства посредством банака. Наредне седмице наставља се исплата помоћи за потрошаче који ће новац примити поштанском дознаком. Услиједиће исплата поштом за кориснике који своја редовна права остварују посредством „Пошта Српске“ , као и за оне код којих су подаци о банковним рачунима били неажурни или непотпуни."

Међу домаћинставима која ће добити помоћ за гријање у Републици Српској највише је пензионера са примањима до 350 марака. њих је око 34.000. У Удружењу пензионера кажу да једнократна накнада од 470 марака долази у право вријеме и да ће многима покрити трошкове за гријну сезону.

РАТКО ТРИФУНОВИЋ, предсједник Удружења пензионера РС

"Можемо купити ту скоро 6-7 метара дрва, да се обезбиједи за цијелу зиму за огрјев."

Процјене су да ће из средстава Европске уније, која су намијењена енергетски сиромашним домаћинствима, у Федерацији Босне и Херцеговине помоћ добити 110.000 домаћинстава. 64,5 милиона марака биће расподијељено, но још није познато када ће кренути исплата.

АДНАН ДЕЛИЋ, министар рада и социјалне политике ФБиХ

"Имамо све податке, сад их је потребно објединити и покушавамо да направимо систем исплате такав да сви они који имају право на ову помоћ немају неких великих адиминистративних процедура. Тренутно се ради на изради једног софтвера који ће објединити све те податке."

Све би било лакше, показало се и у овој ситуацији у којој добијамо значајна бесповратна средства, да смо имали социјалну карту.

МУРИСА МАРИЋ, Удружење потрошача „Дон“

"Мислим да ови спискови, колико год их било, овдје ће добити пензионери, ови људи који примају нека примања у Центрима за социјални рад, а шта ћемо са свим оним незапосленима који се не налазе на овим списковима, из неког разлога, зато што можда имају кућу или стан, а не ради нико? Они неће бити обухваћени јер нису на овим списковима. Ми никада немамо, у суштини, тачан број људи који су нама у стању социјалне потребе и који живе заиста на рубу сиромаства."

Европска унија је за земље Западног Балкана издвојила милијарду еура за рјешавање тренутних и дугорочних изазова енергетске кризе. Босна и Херцеговина је од тога намијењено 70 милиона еура за помоћ становништву, а рок за реализацију пројекта је април сљедеће године.


БХРТ